Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Placuszki śniadaniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie placki idealne na śniadanie dla całej rodziny.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Składniki
składniki na placuszki śniadaniowe
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
300
ml
mleka
250
ml
kefiru
((może też być jogurt naturalny lub maślanka))
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
2
łyżki
cukru
(może być z wanilią :))
Instrukcja
Jak zrobić placuszki śniadaniowe
Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel.
4 żółtka,
2 łyżki cukru
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj do żółtek na zmianę mąkę i mleko oraz kefir.
300 ml mleka,
250 ml kefiru
Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
4 białka
Patelnię posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (nie wlewaj dużej ilości oleju na patelnię).
Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron na rumiano.
Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
placuszki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!