Mąkę przesiej przez sito, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.
180 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu, 1 szczypta soli
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka).
100 g masła, 200 g cukru pudru
Dodaj do masła ekstrakt z wanilii oraz jajko - zmiksuj.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko
Wyłącz mikser, dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem i wymieszaj całość łyżką.
120 ml mleka
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (średnica 22-24 cm), na wierzchu ułóż pokrojony w kawałki rabarbar i posyp łyżką cukru.
150 g rabarbaru
Piecz przez 10 minut w 175 stopniach (góra/dół), po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut (do suchego patyczka).