Dodaj żółtka do białek i krótko wymieszaj, wyłącz mikser.
5 żółtek
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj ją szpatułką.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty (polecam upieczenie biszkopta dzień wcześniej, wtedy wykończenie tortu zajmie mniej czasu :)).
Jak zrobić krem kajmakowy do przełożenia tortu
Wszystkie składniki kremu wyjmij z lodówki i umieść w misie - zmiksuj mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta.
400 g masy kajmakowej, 500 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki
Jak zrobić krem migdałowy do obłożenia tortu
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.
250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Na koniec dodaj aromat i delikatnie wymieszaj.
aromat migdałowego
Tort kajmakowo-gruszkowy złożenie
Gruszki pokrój w kostkę.
1 duża puszka gruszek
Spodni blat nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanych składników.
120 ml wody, 120 ml likieru amaretto, 2 łyżeczki cukru
Nałóż na niego część kremu kajmakowego, na wierzchu ułóż połowę gruszek.
Połóż drugi blat i powtórz czynności (pozostaw kilka łyżek kremu na obłożenie wierzchu tortu).
Połóż ostatni krążek ciasta, nasącz go i pokryj cienką warstwą kremu boki i wierzch tortu.
Teraz obłóż tort kremem migdałowym.
Tort schłodź w lodówce chociaż przez około 2 godziny.