Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Magdalenki pomarańczowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste biszkoptowe magdalenki o pomarańczowym aromacie.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
Czas całkowity
25
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia francuska
Składniki
składniki na magdalenki pomarańczowe
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
żółtka
1
szczypta
soli
65
g
cukru
((1/3 szklanki))
60
g
mąki pszennej
((1/2 szklanki))
50
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
skórka
( starta z jednej małej pomarańczy)
1
łyżeczka
wody pomarańczowej
(- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczowe magdalenki
Białka ubij ze szczyptą soli.
2 białka
Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.
65 g cukru
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
2 żółtka
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.
60 g mąki pszennej
Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową - delikatnie wymieszaj.
50 g masła,
skórka,
1 łyżeczka wody pomarańczowej
Nałóż ciasto do foremki do magdalenek - ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
Piecz w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 7-14 minut - zależnie od wielkości foremek.
Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciastka pomarańczowe, francuskie ciasteczka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!