skórka (starta z cytryny lub pomarańczy, ulubiony aromat - opcjonalnie - do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić babkę gotowaną
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
4 żółtka, 200 g cukru
Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
75 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
4 białka
Do żółtek dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
200 g masła
Dodaj do ciasta ubite białka - w dwóch porcjach.
Delikatnie wymieszaj.
Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Wlej ciasto do foremki i zamknij przykrywką.
Wstaw foremkę do garnka z gotującą się wodą - woda po wstawieniu foremki powinna sięgać do 3/4 jej wysokości (w razie konieczności dociąż czymś ciężkim foremkę, aby nie unosiła się na wodzie).
Garnek z wodą przykryj pokrywką.
Gotuj babkę na małym ogniu przez godzinę i 15 minut.
Po tym czasie zdejmij z foremki przykrywkę i sprawdź patyczkiem, czy babka jest gotowa.
Pozwól ciastu przestygnąć chwilę w otwartej foremce, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy i ostudź.
Babkę możesz udekorować cukrem pudrem, albo rozpuszczoną czekoladą.