Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.
1/3 szklanki cukru
Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
Wyciśnij duszki.
Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
Jak zrobić babeczki czekoladowe:
Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
100 g masła, 150 g cukru pudru
W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
160 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej - krótko zmiksuj.
2 jajka
Dodaj porcjami mąkę - jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat - np. migdałowy.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
Po upieczeniu wystudź.
Czekoladowe babeczki duszki - wykończenie
Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.