Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
ciasto francuskie - opakowanie o wielkości 275 g
(kupiłam w Lidlu)
120
g
mielonych migdałów
1
jajko
100
g
kwaśnej śmietany
100
g
cukru
(podzielony po połowie)
2
białka
2-3
duże nektarynki lub brzoskwinie
(mogą też być z puszki)
około 50 g posiekanych migdałów
Instrukcja
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).
Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach - musi się lekko zarumienić.
W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.
Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut - aż beza się zarumieni.
Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!