Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Babeczki twarogowo-gruszkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste babeczki z gruszkami i kremem twarożkowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Składniki
składniki na babeczki twarożkowe
2
jajka
(- rozmiar L)
1
szklanka
mleka
(- 250 ml)
150
g
serka Almette jabłko-gruszka
1
łyżeczka
ekstraktu z waniliowego
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
0,5
szklanki
cukru
(- 100 g)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
gruszka
(duża - pokrojona w niedużą kostkę)
składniki na lukier twarogowy:
150
g
serka Almette jabłko-gruszka
150
g
sera na serniki
((albo jeszcze jedno Almette))
1-2
łyżeczki
cukru
(- ewentualnie do smaku)
dodatkowe składniki do dekoracji
gruszka
Instrukcja
Jak zrobić babeczki twarożkowe
Zmieszaj razem mokre składniki (razem z twarogiem).
2 jajka,
1 szklanka mleka,
150 g serka Almette jabłko-gruszka,
1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
2 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu
Dodaj mokre składniki do suchych i razem wymieszaj (mogą pozostać lekkie grudki).
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
Do każdej babeczki włóż po kilka kostek pokrojonej gruszki.
1 gruszka
Piecz w 180 stopniach (lub w 170 stopniach na termoobiegu) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki ostudź.
Jak zrobić lukier twarożkowy
Obydwa twarogi zmieszaj razem aż będą gładkie - jeśli trzeba, to daj do smaku cukier.
150 g serka Almette jabłko-gruszka,
150 g sera na serniki,
1-2 łyżeczki cukru
Posmaruj masą wierzch babeczek.
Udekoruj gruszkami.
gruszka
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z gruszkami, babeczki z twarożkiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!