Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).
5 jajek, 3/4 szklanki cukru
Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
około 250 g malin, 2 łyżki wody, cukier
Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Mus schłodź.
Jak zrobić krem malinowy do tortu
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
3 łyżeczki żelatyny, odrobina zimnej wody do żelatyny
Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.
Tort czekoladowo-malinowy - złożenie
Blaty biszkopta nasącz ponczem i przełóż przygotowanym kremem - postaraj się, aby krem nie wychodził za bardzo na boki tortu.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.
100 g masła, około 200-300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
Schłodź tort w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
wykończenie tortu czekoladowo-malinowego
Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
około 600-700 g masy cukrowej
Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.