Moja córka kończyła w wakacje swoje 5 urodziny i z tej okazji przygotowaliśmy dla niej jej wymarzony tort – z księżniczką Celestią z bajki My Little Pony :)

Weronika uwielbia maliny, więc upiekłam tort czekoladowy, kupiłam na ryneczku maliny i zrobiłam czekoladowo-malinowy tort z obłędnym malinowym kremem :)

Córka w tym czasie była na wakacjach u babci, więc sam torcik był dla niej ogromną niespodzianką.

Na szczęście w tym roku obyło się bez przykrych niespodzianek (rok temu cała masa cukrowa spłynęła mi z tortu i musiałam z samego rana zupełnie od początku brać się za dekorowanie tortu – tutaj możecie sobie spojrzeć jak to wyglądało).

Zdjęcia tortu w całości nie wyszły zbyt rewelacyjnie, bo posypałam go sporą ilością brokatu i strasznie się przez to mienił :(

Zdjęcia po przekrojeniu robiłam już na urodzinowej imprezce :)

 

tort Celestia1

tort Celestia2

tort Celestia4

tort Celestia3

 

A takie cuda można znaleźć na działce u mojego teścia :)

 

kwiaty

Czekoladowo-malinowy tort z Celestią

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt (o rozmiarze 22 cm):

nasączenie:

  • szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 plastry cytryny

mus malinowy:

  • około 250 g malin (mogą być również mrożone)
  • 2 łyżki wody
  • cukier do smaku - około 4 łyżki

krem malinowy:

krem maślany:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty (ja dałam radę nawet na cztery :))

nasączenie:

  • Z podanych składników przygotuj poncz - cytrynę mocno rozgnieć łyżeczką.
  • Odstaw do ostudzenia.

mus malinowy:

  • Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
  • Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Mus schłódź.

krem:

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
  • Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.

złożenie:

  • Blaty biszkopta nasącz ponczem i przełóż przygotowanym kremem - postaraj się, aby krem nie wychodził za bardzo na boki tortu.

krem maślany:

  • Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka. Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  • Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
  • Schłódź tort w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

wykończenie:

  • Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  • Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!