Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Babeczki jabłkowo-cukiniowe
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
50
minut
Porcje
14
Składniki
2
i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4
szklanki
cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1/4
łyżeczki
przyprawy do piernika
(można ominąć)
1
i 1/4 szklanki mleka
1
łyżka
oleju
2
duże jajka
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
pół dużego obranego jabłka startego na tarce o dużych oczkach
około 70 g tartej na dużych oczkach cukinii
1
jabłko obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Instrukcja
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonem.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź.
Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!