Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę śmietany lub zimnej wody.
200 g mąki pszennej, 60 g masła, 60 g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz go też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy zamiast wałkować go możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).
Ciasto rozwałkuj cienko, albo zetrzyj na tarce i wyłóż do przygotowanej foremki.
Podpiecz je przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Jak zrobić sernik z borówkami
Utrzyj masło z cukrem pudrem.
50 g masła, 250 g cukru pudru
Dodaj do miski twaróg i pozostałe składniki - poza owocami.