Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Marchewkowe pancakes przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z tartą marchewką podane z sosem waniliowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
12
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
2
Składniki
składniki na placuszki marchewkowe
3
średnie marchewki
( starte na drobnej tarce)
250
ml
maślanki
3
łyżki
cukru
150
g
mąki
(- 1 szklanka)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
3/4
łyżeczki
cynamonu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
1/4
łyżeczki
soli
1
jajko
(rozmiar L)
2
łyżki
oleju
1
łyżeczka
wanilii
(- opcjonalnie)
składniki na sos waniliowy do placuszków
25
g
masła
100
g
cukru
(- 1/2 szklanki)
60
ml
śmietany kremówki
około 2-3
łyżki
maślanki
2
szczypty
soli
0,5
łyżeczki
ekstraktu w wanilii
Instrukcja
Jak zrobić placuszki marchewkowe:
Marchewkę zalej maślanką i zasyp cukrem - wymieszaj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (myślę, że można spróbować bez tego schładzania).
3 średnie marchewki,
250 ml maślanki,
3 łyżki cukru
Zmieszaj razem suche składniki.
150 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki cynamonu,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka wanilii
Dodaj marchewkę do suchych składników zmiksuj i w trakcie dodaj mokre składniki.
Smaż placuszki z dwóch stron na rumiano.
Podawaj na ciepło polane sosem waniliowym, albo czekoladą.
Jak zrobić sos waniliowy do placuszków
Umieść wszystkie składniki w garnuszku i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstniej (mieszaj od czasu do czasu).
25 g masła,
100 g cukru,
60 ml śmietany kremówki,
około 2-3 łyżki maślanki,
0,5 łyżeczki ekstraktu w wanilii
Sos możesz przechowywać w lodówce, podgrzej go przed podaniem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!