Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Tarta z marchewką i porem
Wypieki Beaty
Przepis na wytrawną zapiekankę z warzywami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Składniki
kruche ciasto:
250
g
mąki pszennej
100
g
masła
zimnego
1
jajko
- rozmiar M
1-2
łyżki
wody
zimnej - ewentualnie
farsz:
2
marchewki
średnie
100
g
pora
(część biała)
1
garść
fasolki szparagowej
lekko podgotowanej - ewentualnie
80-100
g
żółtego sera
tartego (razem z serem kozim ma być ich razem około 200-250 g)
1
opakowanie
sera koziego
(miałam takie 125 g)
2
jajka
- rozkłócone
4
łyżki
kwaśnej śmietany
sól i pieprz
do smaku
odrobina
tymianku i rozmarynu
świeżego
1
garść
ziaren słonecznika
do posypania - ewentualnie
Instrukcja
ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
250 g mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
1-2 łyżki wody
Ciasto zawiń w folię i schłodź przez około pół godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość foremki do tarty.
Nakłuj widelcem, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją ziarnami suchego grochu lub fasoli.
Popiecz ciasto przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół).
farsz:
Marchewkę obierz i pokrój na skośne plasterki (niezbyt grube).
2 marchewki
Pora pokrój również w skośne plastry.
100 g pora
Podsmaż krótko marchewkę i pora na rozgrzanej patelni.
Serek kozi zmiksuj z jajkami i śmietaną, aż masa będzie gładka, dodaj tarty ser żółty oraz przypraw sola i pieprzem.
80-100 g żółtego sera,
1 opakowanie sera koziego,
2 jajka,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
sól i pieprz
Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż marchewkę, pora oraz ewentualnie fasolkę szparagową lub mięso (jeśli używasz).
1 garść fasolki szparagowej
Wierzch posyp odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu oraz posyp słonecznikiem.
odrobina tymianku i rozmarynu,
1 garść ziaren słonecznika
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - aż masa zrobi się rumiana i będzie ścięta.
Podawaj na ciepło.
Słowa kluczowe
tarta z porem, wytrawna zapiekanka z porem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!