Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Mufinki twarogowe z borówkami
Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne babeczki z twarogiem i borówkami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
55
minut
Danie
Babeczki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
sztuk
Składniki
ciasto:
2
szklanki
mąki
300 g
0,5
szklanki
cukru
100 g
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
1
jajko
rozmiar L
1/4
szklanki
oleju
1
szklanka
mleka
250 ml
masa twarogowa:
120
g
twarogu
sernikowego (może być serek mascarpone)
1/3
szklanki
cukru
70 g
2
łyżki
śmietany kremówki
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
kruszonka:
2
łyżki
masła
rozpuszczonego
1/4
szklanki
mąki
40 g
1/4
szklanki
cukru
50 g
1
łyżeczka
cynamonu
dodatkowo:
250
g
borówek
Instrukcja
ciasto:
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
2 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata).
1 jajko,
1/4 szklanki oleju,
1 szklanka mleka
Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
120 g twarogu,
1/3 szklanki cukru,
2 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotuj kruszonkę.
1/4 szklanki mąki,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki masła
Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką.
250 g borówek
Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Słowa kluczowe
babeczki, borówki, kruszonka, muffinki, owoce, twaróg, twarożek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!