Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Beza z truskawkami i bitą śmietaną przepis
Wypieki Beaty
Przepis na sławną bezę Pavlovej z bitą śmietaną o cytrynowym aromacie oraz z dużą ilością truskawek.
4.30
z
27
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia australijska
Porcje
12
Składniki
składniki na bezę
6
białek
(z jajek rozmiar L)
300
g
cukru
(1,5 szklanki)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu winnego
składniki na wierzch bezy
400
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
125
g
serka mascarpone
(zimnego)
2
łyżki
cukru pudru
1
łyżka
likieru cytrynowego
((Limoncello))
1
łyżka
soku z cytryny lub limonki
300
g
truskawek
(pokrojonych na mniejsze kawałki)
mięta
(lub melisa do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezę
Ubij białka ze szczyptą soli.
6 białek
Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
300 g cukru
Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego
Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) - piecz bezę przez około 2 godziny.
Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
400 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
125 g serka mascarpone
Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
1 łyżka likieru cytrynowego
Beza z truskawkami wykończenie
Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.
300 g truskawek
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
pavlova z truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!