Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Gofry czekoladowo-bananowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe gofry z bananem w środku.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
35
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Składniki
2
szklanki
mąki pszennej
300 g
1
czubata łyżka
gorzkiego kakao
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
1/3
szklanki
oleju
2
szklanki
mleka
500 ml
2
białka
z jajek rozmiar L
2
żółtka
1
banan
dojrzały rozgnieciony widelcem
Instrukcja
Mąkę zmieszaj z kakao, solą i proszkiem do pieczenia.
2 szklanki mąki pszennej,
1 czubata łyżka gorzkiego kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Żółtka zmiksuj z odrobiną mleka.
2 żółtka
Dodawaj na zmianę do żółtek mąkę, olej i mleko.
1/3 szklanki oleju,
2 szklanki mleka
Dodaj rozgniecionego banana i krótko zmiksuj.
1 banan
Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
2 białka
Gofrownicę rozgrzej, po smaruj delikatnie olejem i piecz gofry do momentu, aż będą rumiane.
Gorące gofry ułóż na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną :)
Podaj z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!