Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Tropikalne babeczki czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne babeczki z białą czekoladą i kremem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
45
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
składniki na około 12 babeczek
125
g
masła
miękkiego
100
g
białej czekolady
300
g
dżemu
- użyłam dżem pomarańczowo/ ananasowo/ limonkowy
2-3
łyżki
cukru
(ilość cukru zależy od słodyczy dżemu)
2
jajka
(roztrzepane)
170
g
mąki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
składniki kremu:
250
ml
śmietany kremówki
zimnej
około 120
g
serka mascarpone
zimnego
2
łyżki
cukru pudru
barwnik spożywczy
ewentualnie - użyłam żółty
Instrukcja
W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego rozdrobnioną czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem (do momentu rozpuszczenia).
125 g masła,
100 g białej czekolady
Dodaj dżem, cukier, sól i jajka.
300 g dżemu,
2-3 łyżki cukru,
1 szczypta soli,
2 jajka
Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
170 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki przestudź.
krem:
Ubij śmietanę kremówkę, w trakcie dodaj cukier puder.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru
Dodaj porcjami mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
około 120 g serka mascarpone
Jeśli chcesz to możesz dodać barwnik spożywczy :)
barwnik spożywczy
Krem nałóż na babeczki.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!