Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
Podziel na 8 części.
Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.
Jak zrobić farsz do cebularzy
Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
3 - 4 cebule
Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
2 łyżki maku, sól i pieprz
Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
Piecz cebularze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut.