masło(trochę rozpuszczonego - do lekkiego zamoczenia)
cukier (kryształ z dodatkiem cynamonu)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na oponki i mini pączki
Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.
15 g drożdży, 150 ml mleka, 2 łyżeczki cukru
Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
370 g mąki pszennej, 70 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki masła, 50 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki - dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
Piecz oponki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w termoobiegu) przez 10 minut.
Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
masło, cukier
Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.
100 g mlecznej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki