Przepis na pieczone obwarzanki i minipączki

W karnawał i Tłusty Czwartek cięgnie nas do tłustych i mocno kalorycznych wypieków – zjadamy masę pączków, faworków i różnych oponek.

Potem większość z nas ma wyrzuty sumienia i wypaca te kalorie na siłowni lub aerobiku :)

Dlatego mam dla Was inną propozycję – pieczone obwarzanki i zrobione z wyciętych środków minipączki – na pewno mają dużo mniej kalorii niż te w wersji smażonej na głębokim tłuszczu :)

Jeśli chcecie dodatkowo zmniejszyć liczbę kalorii, to zrezygnujcie z polewania ich czekoladą, czy lukrem, tylko lekko oprószcie je cukrem pudrem i cynamonem.

Minipączki jeszcze ciepłe maczałam w rozpuszczonym maśle, następnie w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Z tej porcji wyszło mi 12 obwarzanków i 14 minipączków.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

pieczone obwarzanki i minipączki

pieczone obwarzanki

pieczone obważanki i minipączki

pieczone obwarzanki i pączki

Pieczone obwarzanki i minipączki przepis do druku

pieczone obważanki3

Pieczone obwarzanki i minipączki

Wypieki Beaty
Przepis na proste pieczone oponki i małe pączki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Deser
Porcje 26

Składniki

ciasto:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.
    15 g drożdży, 150 ml mleka, 80 g cukru
  • Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
    370 g mąki pszennej, 80 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki masła, 50 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki - dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
  • Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
  • Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
  • Piecz w 170 stopniach (w termoobiegu) przez 10 minut.
  • Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
    masło, cukier
  • Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.
    100 g mlecznej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony  na blogu Słodkie Fantazje.