W karnawał i Tłusty Czwartek cięgnie nas do tłustych i mocno kalorycznych wypieków – zjadamy masę pączków, faworków i różnych oponek.

Potem większość z nas ma wyrzuty sumienia i wypaca te kalorie na siłowni lub aerobiku :)

Dlatego mam dla Was inną propozycję – pieczone obwarzanki i minipączki – na pewno mają dużo mniej kalorii niż te w wersji smażonej na głębokim tłuszczu :)

Jeśli chcecie dodatkowo zmniejszyć liczbę kalorii, to zrezygnujcie z polewania ich czekoladą, czy lukrem, tylko lekko oprószcie je cukrem pudrem i cynamonem.

Minipączki jeszcze ciepłe maczałam w rozpuszczonym maśle, następnie w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Z tej porcji wyszło mi 12 obwarzanków i 14 minipączków.

pieczone obważanki4

pieczone obważanki7

pieczone obważanki6

pieczone obwarzanki zbiorowe01male

Pieczone obwarzanki i minipączki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 26

Składniki
  

ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 370 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (z tego dwie łyżeczki idą do rozczynu drożdżowego)
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 50 ml jogurtu naturalnego (użyłam jogurt grecki)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • około 50 ml śmietany kremówki
  • różne posypki
  • trochę rozpuszczonego masła
  • cukier kryształ z dodatkiem cynamonu

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.
  • Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki - dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
  • Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
  • Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
  • Piecz w 170 stopniach (w termoobiegu) przez 10 minut.
  • Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
  • Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony  na blogu Słodkie Fantazje.