pieczone obwarzanki i minipączki

Przepis na pieczone obwarzanki i minipączki

Przepis na pieczone obwarzanki (oponki) i minipączki to lekkie i puszyste drożdżowe słodkości. Te pieczone przysmaki zachowują charakterystyczną wygląd, a jednocześnie są lżejsze niż ich smażone w głębokim tłuszczu odpowiedniki. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych wypieków jest dostępne dla każdego miłośnika domowej pieczeni. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako słodki akcent na specjalne okazje. Odkryj autentyczny smak tradycyjnych obwarzanków i pączków w zdrowszej, pieczonej wersji.

pieczone obwarzanki

Pieczone obwarzanki i minipączki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie pączki i oponki, to w tym roku przygotuj ich pieczoną w piekarniku wersję.

pieczone obważanki3

Pieczone obwarzanki i minipączki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste pieczone oponki i małe pączki.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 hours 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Deser
Porcje 26
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do oponek

dodatkowe składniki do oponek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe na oponki i mini pączki

  • Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.
    15 g drożdży, 150 ml mleka, 2 łyżeczki cukru
  • Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
    370 g mąki pszennej, 70 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki masła, 50 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki – dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
  • Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
  • Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
  • Piecz oponki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w termoobiegu) przez 10 minut.
  • Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.
    masło, cukier
  • Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.
    100 g mlecznej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
Prywatne
Słowa kluczowe pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone obważanki i minipączki

Drożdżowe obwarzanki i minipączki – uwagi

W karnawał i Tłusty Czwartek cięgnie nas do tłustych i mocno kalorycznych wypieków – zjadamy masę pączków, faworków i różnych oponek. Potem większość z nas ma wyrzuty sumienia i wypaca te kalorie na siłowni lub aerobiku :)

Dlatego mam dla Was inną propozycję – pieczone obwarzanki i zrobione z wyciętych środków minipączki – na pewno mają dużo mniej kalorii niż te w wersji smażonej na głębokim tłuszczu. Jeśli chcecie dodatkowo zmniejszyć liczbę kalorii, to zrezygnujcie z polewania ich czekoladą, czy lukrem, tylko lekko oprószcie je cukrem pudrem i cynamonem. Minipączki jeszcze ciepłe maczałam w rozpuszczonym maśle, następnie w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Z tej porcji wyszło mi 12 obwarzanków i 14 minipączków.

pieczone obwarzanki i pączki

Przepis znaleziony  na blogu Słodkie Fantazje.

Polecane przepisy na pieczone oponki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na oponki z piekarnika – na blogu jest już sporo przepisów, a każdy inny i o innym smaku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: