Przepis na pieczone obwarzanki i minipączki
W karnawał i Tłusty Czwartek cięgnie nas do tłustych i mocno kalorycznych wypieków – zjadamy masę pączków, faworków i różnych oponek.
Potem większość z nas ma wyrzuty sumienia i wypaca te kalorie na siłowni lub aerobiku :)
Dlatego mam dla Was inną propozycję – pieczone obwarzanki i zrobione z wyciętych środków minipączki – na pewno mają dużo mniej kalorii niż te w wersji smażonej na głębokim tłuszczu :)
Jeśli chcecie dodatkowo zmniejszyć liczbę kalorii, to zrezygnujcie z polewania ich czekoladą, czy lukrem, tylko lekko oprószcie je cukrem pudrem i cynamonem.
Minipączki jeszcze ciepłe maczałam w rozpuszczonym maśle, następnie w cukrze z dodatkiem cynamonu.
Z tej porcji wyszło mi 12 obwarzanków i 14 minipączków.
Pieczone obwarzanki i minipączki przepis do druku

Pieczone obwarzanki i minipączki
Składniki
ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka ciepłego
- 370 g mąki pszennej
- 80 g cukru (z tego dwie łyżeczki idą do rozczynu drożdżowego)
- 3 żółtka (z dużych jajek)
- 3 łyżki masła stopionego
- 50 ml jogurtu naturalnego (użyłam jogurt grecki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- około 50 ml śmietany kremówki
- różne posypki
- masło trochę rozpuszczonego - do lekkiego zamoczenia
- cukier kryształ z dodatkiem cynamonu
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj dwie łyżeczki cukru i zalej mlekiem.15 g drożdży, 150 ml mleka, 80 g cukru
- Rozmieszaj, aby drożdże się rozpuściły, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.370 g mąki pszennej, 80 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki masła, 50 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja wkładam ciasto do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni).
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć podsypując w razie potrzeby mąka, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Sporą szklanką wycinaj placki, a następnie kieliszkiem lub wykrawaczką wycinaj w nich środki - dziurka nie może być zbyt mała, gdyż może zarosnąć podczas wyrastania.
- Jeśli nie chcesz piec minipączków, to zagnieć ponownie ciasto i wykrój nowe obwarzanki.
- Blaszki z obwarzankami przykryj ściereczkami i odstaw do wyrastania na 40 minut.
- Piecz w 170 stopniach (w termoobiegu) przez 10 minut.
- Jeszcze ciepłe minipączki i obwarzanki możesz zamoczyć w rozpuszczonym maśle, a następnie obsypać cukrem z dodatkiem cynamonu.masło, cukier
- Możesz je też oblać rozpuszczoną ze śmietaną kremówką mleczną czekoladą i udekorować posypką.100 g mlecznej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
Przepis znaleziony na blogu Słodkie Fantazje.