Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Mega babeczki czekoladowo-malinowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z malinami i posiekaną czekoladą.
4.08
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
dużych babeczek
Składniki
składniki na babeczki czekoladowo-malinowe
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
160
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
40
g
gorzkiego kakao
250
ml
mleka
125
g
masła
(roztopionego )
2
jajka
(rozmiar L)
50
g
czekolady
(posiekanej (użyłam mleczną))
150
g
malin
(świeżych lub mrożonych (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowo-malinowe
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
40 g gorzkiego kakao
Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
2 jajka,
160 g cukru
Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
125 g masła
Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem - miksuj na niskich obrotach i tylko do połączenia składników.
250 ml mleka
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny - wymieszaj delikatnie łyżką.
50 g czekolady,
150 g malin
Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
Po upieczeniu i ostudzeniu możesz babeczki czekoladowo-malinowe posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową.
Notatki
Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek - piecz je wtedy około 20 minut.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z czekoladą i malinami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!