Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Naleśniki a la Gundel przepis
Wypieki Beaty
Przepis na naleśniki węgierskie z nadzieniem orzechowo-rumowym.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Deser
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia węgierska
Porcje
4
Składniki
składniki na orzechową masę do naleśników
150
g
orzechów włoskich
50
g
migdałów
około 100
g
rodzynek
2-3
łyżki
skórki pomarańczowej
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
kilka
łyżek
cukru
(- do smaku)
śmietana kremówka
rum
składniki na sos czekoladowy do naleśników
240
ml
mleka
50
g
gorzkiej czekolady
2
żółtka
(u mnie z jajek L)
1
łyżka
cukru
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie orzechowe do naleśników a la Gundel
Orzechy i migdały zmiksuj razem.
150 g orzechów włoskich,
50 g migdałów
Dodaj pozostałe bakalie, cukier i cynamon.
około 100 g rodzynek,
2-3 łyżki skórki pomarańczowej,
kilka łyżek cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Dolej po trochu śmietanki i rumu - zamieszaj - do konsystencji.
śmietana kremówka,
rum
Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolej więcej śmietanki.
Masę nałóż na naleśniki, które zwiń w rulon.
Podsmaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.
Już na talerzu polej je sosem czekoladowym.
Jak przygotować sos czekoladowy do naleśników
Podgrzej mleko, do gorącego dodaj podzieloną na kostki czekoladę, dokładnie wymieszaj.
240 ml mleka,
50 g gorzkiej czekolady
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę.
2 żółtka,
1 łyżka cukru
Naleśniki możesz skropić odrobiną spirytusu i podpalić :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
naleśniki z orzechami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!