Naleśniki a la Gundel
Przepis na naleśniki a la Gundel
Naleśniki à la Gundel to wykwintne i smakowite danie z kuchni węgierskiej, które łączy delikatne naleśniki z orzechami i sosem z czekolady. To przepis, który przenosi tradycyjne naleśniki na wyższy poziom, tworząc smakową symfonię, która zachwyca podniebienie i dostarcza niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności. Gorąco polecam!
Spis treści
Naleśniki a la Gundel przepis krok po kroku
Jeśli lubisz naleśniki na słodko i możesz je jeść zarówno na śniadanie jak i na deser, to koniecznie przygotuj naleśniki w takim wydaniu!
Naleśniki a la Gundel przepis
Składniki
składniki na orzechową masę do naleśników
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- około 100 g rodzynek
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- kilka łyżek cukru (- do smaku)
- śmietana kremówka
- rum
składniki na sos czekoladowy do naleśników
- 240 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 żółtka (u mnie z jajek L)
- 1 łyżka cukru
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie orzechowe do naleśników a la Gundel
- Orzechy i migdały zmiksuj razem.150 g orzechów włoskich, 50 g migdałów
- Dodaj pozostałe bakalie, cukier i cynamon.około 100 g rodzynek, 2-3 łyżki skórki pomarańczowej, kilka łyżek cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Dolej po trochu śmietanki i rumu – zamieszaj – do konsystencji.śmietana kremówka, rum
- Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolej więcej śmietanki.
- Masę nałóż na naleśniki, które zwiń w rulon.
- Podsmaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.
- Już na talerzu polej je sosem czekoladowym.
Jak przygotować sos czekoladowy do naleśników
- Podgrzej mleko, do gorącego dodaj podzieloną na kostki czekoladę, dokładnie wymieszaj.240 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady
- Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę.2 żółtka, 1 łyżka cukru
- Naleśniki możesz skropić odrobiną spirytusu i podpalić :)
Prywatne
Naleśniki z orzechami i czekoladą – uwagi
Zachęcona artykułem na temat węgierskiej kuchni zamieszczonym w jednym z wydań Polska Gotuje postanowiłam upichcić coś z ich przepisów. Kuchnia węgierska to nie tylko leczo i gulasze, ale również świetne desery. Bardzo popularny – ale równocześnie bardzo pracochłonny – jest tort Dobosza (kiedyś go zrobię – gdy będę miała więcej czasu). Jego na razie skreśliłam ze względu na długie przygotowania. Za to zaintrygowały mnie naleśniki a la Gundel.
Co to są naleśniki Gundel?
Gundel to słynny węgierski restaurator, który wymyślił te właśnie naleśniki. Charakteryzują się tym, że naleśniki są przełożone masą z mielonych orzechów włoskich i bakalii zmieszanych ze śmietaną i rumem. Naleśniki przed podaniem polewa się czekoladą i podpala. Ja postanowiłam, że zrobię je sobie na śniadanie – dlatego tą część „płonącą” sobie odpuściłam.
Przepis na naleśniki znajdziecie w moim poście o szybkim cieście na naleśniki, możecie też skorzystać ze swojego ulubionego. Poniżej podaję przepis na masę orzechową oraz na sos czekoladowy (możecie zrobić taki jak w przepisie, albo po prostu roztopić gorzką czekoladę z odrobiną mleka lub śmietany kremówki).
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Na blogu jest ich duży wybór, a ja tu polecam miedzy innymi takie trzy przepisy:
Przepis na naleśniki węgierskie to ciekawy i bardzo smaczny przepis na naleśniki z nadzieniem orzechowo-bakaliowym. To nadzienie orzechowe z dodatkiem śmietany kremówki i rumu smakuje nadzwyczajnie. Szczególnie jeśli naleśniki orzechowe podacie z pysznym sosem czekoladowym. Jeśli lubicie kuchnię węgierską, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na węgierskie naleśniki stworzone przez pana Gundela. Orzechowe naleśniki węgierskie to świetny pomysł na śniadanie, ale również jako przepis na obiad na słodko. Takie naleśniki z sosem czekoladowym możecie również podać jako deser! Ze względu na użycie rumu polecam je dorosłym ;) Dajcie znać jak wam smakowały te naleśniki a la Gundel. Wypróbujcie również inne przepisy na naleśniki z mojego bloga - np. na pomarańczowe naleśniki Suzette.
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Węgierskie naleśniki a la Gundel
Naleśniki z nadzieniem orzechowym
Pięknie podane, ślinka cieknie na widok :)
doskonałe połączenie smaków:) danie wygląda obłędnie:) mniam!
świetne, po prostu świetne!
zapisałam.
i do tego bardzo smaczne :)