naleśniki a la Gundel

Przepis na naleśniki a la Gundel

Naleśniki à la Gundel to wykwintne i smakowite danie z kuchni węgierskiej, które łączy delikatne naleśniki z orzechami i sosem z czekolady. To przepis, który przenosi tradycyjne naleśniki na wyższy poziom, tworząc smakową symfonię, która zachwyca podniebienie i dostarcza niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności. Gorąco polecam!

naleśniki a la Gundel

Naleśniki a la Gundel przepis krok po kroku

Jeśli lubisz naleśniki na słodko i możesz je jeść zarówno na śniadanie jak i na deser, to koniecznie przygotuj naleśniki w takim wydaniu!

naleśniki Gundel

Naleśniki a la Gundel przepis

Wypieki Beaty
Przepis na naleśniki węgierskie z nadzieniem orzechowo-rumowym.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Kuchnia Kuchnia węgierska
Porcje 4
Składniki

składniki na orzechową masę do naleśników

składniki na sos czekoladowy do naleśników

Instrukcja
 

Jak zrobić nadzienie orzechowe do naleśników a la Gundel

  • Orzechy i migdały zmiksuj razem.
    150 g orzechów włoskich, 50 g migdałów
  • Dodaj pozostałe bakalie, cukier i cynamon.
    około 100 g rodzynek, 2-3 łyżki skórki pomarańczowej, kilka łyżek cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dolej po trochu śmietanki i rumu – zamieszaj – do konsystencji.
    śmietana kremówka, rum
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolej więcej śmietanki.
  • Masę nałóż na naleśniki, które zwiń w rulon.
  • Podsmaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.
  • Już na talerzu polej je sosem czekoladowym.

Jak przygotować sos czekoladowy do naleśników

  • Podgrzej mleko, do gorącego dodaj podzieloną na kostki czekoladę, dokładnie wymieszaj.
    240 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady
  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę.
    2 żółtka, 1 łyżka cukru
  • Naleśniki możesz skropić odrobiną spirytusu i podpalić :)
Prywatne
Słowa kluczowe naleśniki z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Naleśniki z orzechami i czekoladą – uwagi

Zachęcona artykułem na temat węgierskiej kuchni zamieszczonym w jednym z wydań Polska Gotuje postanowiłam upichcić coś z ich przepisów. Kuchnia węgierska to nie tylko leczo i gulasze, ale również świetne desery. Bardzo popularny – ale równocześnie bardzo pracochłonny – jest tort Dobosza (kiedyś go zrobię – gdy będę miała więcej czasu). Jego na razie skreśliłam ze względu na długie przygotowania. Za to zaintrygowały mnie naleśniki a la Gundel.

Co to są naleśniki Gundel?

Gundel to słynny węgierski restaurator, który wymyślił te właśnie naleśniki. Charakteryzują się tym, że naleśniki są przełożone masą z mielonych orzechów włoskich i bakalii zmieszanych ze śmietaną i rumem. Naleśniki przed podaniem polewa się czekoladą i podpala. Ja postanowiłam, że zrobię je sobie na śniadanie – dlatego tą część „płonącą” sobie odpuściłam.

Przepis na naleśniki znajdziecie w moim poście o szybkim cieście na naleśniki, możecie też skorzystać ze swojego ulubionego. Poniżej podaję przepis na masę orzechową oraz na sos czekoladowy (możecie zrobić taki jak w przepisie, albo po prostu roztopić gorzką czekoladę z odrobiną mleka lub śmietany kremówki).

Polecane przepisy na naleśniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Na blogu jest ich duży wybór, a ja tu polecam miedzy innymi takie trzy przepisy: