300 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cynamonu
Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
1 jajko, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 banany
Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
60 ml kwaśnej śmietany
Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na funkcji termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.
500 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.