Na ostatnią gwiazdkę dostałam od Św. Mikołaja dostałam między innymi książkę, Amy Atlas „Sweet Disigns”, która zawiera nie tylko ciekawe przepisy na różne słodkości, ale również podpowiada jak je niebanalnie podać 🙂

Już po pobieżnym przejrzeniu spodobał mi się przepis na bananowe whoopie pies (ciastka tego typu są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych).

Whoopie pies z pozoru przypominają nasze markizy – też są tu dwa ciasteczka przełożone kremem, ale te ciasteczka są z reguły miękkie i pulchne, a nasze ciastka w markizach są chrupiące i twarde.

Te bananowe whoopie pies były moimi pierwszymi ciastkami tego typu, ale już wiem, że na pewno nie ostatnimi 🙂 a wersja bananowa jest obłędna.

Już podczas pieczenia można dostać ślinotoku, bo w całym domu pachnie bananami – niecierpliwi mogą zjeść ciastko na ciepło zaraz po upieczeniu, ale po przestudzeniu i przełożeniu kremem z mascarpone whoopie pies są jeszcze pyszniejsze 🙂

Ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko, więc nie chcę słyszeć żadnych marudzeń i szybko do kuchni 😉

bananowe whoopie-pies4

bananowe whoopie-pies2

bananowe whoopie-pies3

Bananowe whoopie pies

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
whoopie pies:
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
  2. Suche składniki zmieszaj razem.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
  4. Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszke przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
  6. Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
  7. Piecz w 170 stopniach na termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
  8. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
  9. Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.
  10. Aby przygotować krem musisz zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem 🙂