Na ostatnią gwiazdkę dostałam od Św. Mikołaja dostałam między innymi książkę, Amy Atlas „Sweet Disigns”, która zawiera nie tylko ciekawe przepisy na różne słodkości, ale również podpowiada jak je niebanalnie podać :)
Już po pobieżnym przejrzeniu spodobał mi się przepis na bananowe whoopie pies (ciastka tego typu są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych).
Whoopie pies z pozoru przypominają nasze markizy – też są tu dwa ciasteczka przełożone kremem, ale te ciasteczka są z reguły miękkie i pulchne, a nasze ciastka w markizach są chrupiące i twarde.
Te bananowe whoopie pies były moimi pierwszymi ciastkami tego typu, ale już wiem, że na pewno nie ostatnimi :) a wersja bananowa jest obłędna.
Już podczas pieczenia można dostać ślinotoku, bo w całym domu pachnie bananami – niecierpliwi mogą zjeść ciastko na ciepło zaraz po upieczeniu, ale po przestudzeniu i przełożeniu kremem z mascarpone whoopie pies są jeszcze pyszniejsze :)
Ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko, więc nie chcę słyszeć żadnych marudzeń i szybko do kuchni ;)
Bananowe whoopie pies
- 2 szklanki mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 110 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
- Suche składniki zmieszaj razem.
- Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
- Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszke przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
- Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
- Piecz w 170 stopniach na termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
- Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
- Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.
- Aby przygotować krem musisz zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem :)
Moja wersja http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2016/01/bananas-whoopie-pies_24.html
super :)
Nie mogę ubić margaryny z tymi cukrami!! Chyba za mało masła czy za dużo cukru.
Ubijasz margarynę czy masło ?
Robiłam już kiedyś whoopie pies z nadzieniem z dyni, ale te z dodatkiem banana brzmią jeszcze lepiej;)