Przepis na ciastka bananowe whoopie pies

Na ostatnią gwiazdkę dostałam od Św. Mikołaja dostałam między innymi książkę, Amy Atlas „Sweet Disigns”, która zawiera nie tylko ciekawe przepisy na różne słodkości, ale również podpowiada jak je niebanalnie podać :)

Już po pobieżnym przejrzeniu spodobał mi się przepis na bananowe whoopie pies (ciastka tego typu są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych).

Whoopie pies z pozoru przypominają nasze markizy – też są tu dwa ciasteczka przełożone kremem, ale te ciasteczka są z reguły miękkie i pulchne, a nasze ciastka w markizach są chrupiące i twarde.

Te  ciasteczka bananowe whoopie pies były moimi pierwszymi ciastkami tego typu, ale już wiem, że na pewno nie ostatnimi :) a wersja bananowa jest obłędna.

Już podczas pieczenia można dostać ślinotoku, bo w całym domu pachnie bananami.

Niecierpliwi mogą zjeść ciastko na ciepło zaraz po upieczeniu, ale po przestudzeniu i przełożeniu kremem z mascarpone whoopie pies są jeszcze pyszniejsze :)

Ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko, więc nie chcę słyszeć żadnych marudzeń i szybko do kuchni ;)

Zachęcam was do wypróbowania również innych przepisów na ciasteczka z mojego bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

bananowe whoopie pies

ciastka bananowe whoopie pies

bananowe whoopie pies

Ciasteczka bananowe whoopie pies przepis do druku

ciastka bananowe

Bananowe whoopie pies

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bananowe ciasteczka przekładane kremem twarożkowym.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12

Składniki

whoopie pies:

  • 2 szklanki mąki 300 g
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 110 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 100 g cukru trzcinowego pół szklanki - można zrezygnować jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 banany duże dojrzałe - rozgniecione widelcem
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

krem:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
    110 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 100 g cukru
  • Suche składniki zmieszaj razem.
    2 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
    1 jajko, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 banany
  • Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
  • Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.
    500 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
  • Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!