Na ostatnią gwiazdkę dostałam od Św. Mikołaja dostałam między innymi książkę, Amy Atlas “Sweet Disigns”, która zawiera nie tylko ciekawe przepisy na różne słodkości, ale również podpowiada jak je niebanalnie podać :)

Już po pobieżnym przejrzeniu spodobał mi się przepis na bananowe whoopie pies (ciastka tego typu są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych).

Whoopie pies z pozoru przypominają nasze markizy – też są tu dwa ciasteczka przełożone kremem, ale te ciasteczka są z reguły miękkie i pulchne, a nasze ciastka w markizach są chrupiące i twarde.

Te bananowe whoopie pies były moimi pierwszymi ciastkami tego typu, ale już wiem, że na pewno nie ostatnimi :) a wersja bananowa jest obłędna.

Już podczas pieczenia można dostać ślinotoku, bo w całym domu pachnie bananami – niecierpliwi mogą zjeść ciastko na ciepło zaraz po upieczeniu, ale po przestudzeniu i przełożeniu kremem z mascarpone whoopie pies są jeszcze pyszniejsze :)

Ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko, więc nie chcę słyszeć żadnych marudzeń i szybko do kuchni ;)

bananowe whoopie-pies4

bananowe whoopie-pies2

bananowe whoopie-pies3

ciastka bananowe

Bananowe whoopie pies

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12

Składniki
  

whoopie pies:

krem:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
  • Suche składniki zmieszaj razem.
  • Do masy maślanej dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksuj i dodaj rozgniecione banany.
  • Dodaj partiami suche składniki i na koniec śmietanę.
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszke przykrytą papierem do pieczenia ciastka o średnicy około 3,5 cm (zachowaj odstępy między ciastkami).
  • Powinno wyjść około 24 ciasteczek.
  • Piecz w 170 stopniach na termoobiegu (lub w 180 stopniach góra-dół) przez około 12-15 minut- obie blaszki jednocześnie (w połowie pieczenia możesz zamienić blaszki miejscami).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blaszki.
  • Po wystudzeniu przełóż kremem po dwa ciastka i oprósz cukrem pudrem.
  • Aby przygotować krem musisz zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!