Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Migdałowy sernik
Wypieki Beaty
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
spód:
łyżeczka
masła
1/4
szklanki
cukru
1
jajko
1/4
szklanki
mleka
szczypta
soli
pół szklanki mąki
2
czubate łyżki mielonych migdałów
pół łyżeczki sody
masa sernikowa:
750
g
twarogu sernikowego
1
szklanka
cukru
4
jajka
3
łyżki
mąki pszennej
2
łyżki
mielonych migdałów
2
łyżki
amaretto
1/3
szklanki
śmietany kremówki
ewentualnie aromat migdałowy
płatki migdałów do posypania
Instrukcja
spód:
Zmiksuj razem jajko i cukier - tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
Mąkę zmieszaj z sodą i mielonymi migdałami - dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Przestudź.
masa serowa:
Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
Przelej masę na spód.
Piecz w 150 stopniach przez około 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Schłódź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Przepis na foremkę około 22 cm średnicy.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!