Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Migdałowy sernik przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i aromatyczny sernik z mielonymi migdałami na migdałowym spodzie.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Foremka około 22 cm średnicy.
Składniki
składniki na migdałowy spód do sernika
1
łyżeczka
masła
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
1
jajko
(u mnie rozmiar L)
60
ml
mleka
1
szczypta
soli
75
g
mąki pszennej
(- pół szklanki )
2
czubate łyżki
mielonych migdałów
1
płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
składniki na sernik migdałowy
750
g
twarogu sernikowego
(- dobrego, tłustego - użyłam Piątnicę)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
4
jajka
(rozmiar L)
3
łyżki
mąki pszennej
2
łyżki
mielonych migdałów
2
łyżki
amaretto
80
ml
śmietany kremówki
aromat migdałowy
(ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić migdałowy spód do sernika
Zmiksuj razem jajko i cukier - tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
50 g cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka masła
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami - dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
1 szczypta soli,
75 g mąki pszennej,
2 czubate łyżki mielonych migdałów,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
60 ml mleka
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut. Przestudź.
Jak zrobić migdałowy sernik
Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
750 g twarogu sernikowego,
200 g cukru,
4 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mielonych migdałów,
2 łyżki amaretto,
80 ml śmietany kremówki,
aromat migdałowy
Przelej masę na spód.
Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 70 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Schłodź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
sernik z migdałami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!