Podziel ciasto na dwie porcje. Do większej porcji dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony.
barwnik spożywczy
Przełóż ciasta do woreczków.
Przygotuj papier do pieczenia, zagnij go do wielkości blaszki, albo zaznacz od spodu jej rozmiar (tak aby wiedzieć, jak duży robić wzór).
Wyciśnij pomarańczowe ciasto tworząc kształt dyń. Dodaj dyniom zielone ogonki oraz "wąsy" (ja wzorek zrobiłam na tylko na połowie papieru, aby mi się całość zmieściła w zamrażalce).
Ostrożnie umieść papier ze wzorem w zamrażalce (ja go przyczepiłam do deski do krojenia i tak włożyłam do zamrażarki). Trzymaj go tam przez około 20 minut.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na roladę
Oddziel białka od żółtek, zmiksuj białka z odrobiną soli, gdy białka będą lekko ubite dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
4 jajka, 100 g cukru
Zmieszaj razem mąkę z kakao (najlepiej przesiać je razem przez sitko).
75 g mąki pszennej, 1/4 szklanki gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka.
Wyłącz mikser, dodaj porcjami mąkę, delikatnie mieszaj łyżką lub mieszadłem.
Papier ze wzorkiem umieść w blaszce, wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 200 stopniach góra/dół) przez około 8-10 minut (nie piecz za długo, bo ciasto zrobi się kruche).
Gotowe ciasto wyjmij, ostrożnie oderwij od papieru do pieczenia, posyp cukrem pudrem i od razu zwiń tak, aby wzór był na wierzchu.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wystudzenia.
Po tym czasie delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem.
0,5 słoiczka dżemu
Jak zrobić krem na roladę czekoladową
Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru