Ta czekoladowa rolada świetnie sprawdzi się jesienią (ze względu na dyniowy wzór) i przy okazji Halloween :)
Oczywiście wzór na biszkopcie możecie zrobić dowolny i w dowolnych kolorach – wypróbujcie serduszka przy Walentynkach, albo zielone choinki na święta Bożego Narodzenia :)
Aby było łatwiej poniżej zamieściłam dodatkowo zdjęcia z przygotowań – może jest troszkę więcej pracy, ale dla tego efektu na pewno warto :)
Ja swoją roladę zrobiłam z konfiturą morelową i kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
Zapraszam do wypróbowania – wymyślajcie swoje własne wersje i przyślijcie zdjęcia Waszej rolady :)

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym
Składniki
ciasto na wzorki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy
biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
nadzienie:
- około pół małego słoika ulubionego dżemu
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
wzorek:
- Zmieszaj razem wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie porcje. Do większej porcji dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony.
- Przełóż ciasta do woreczków.
- Przygotuj papier do pieczenia, zagnij go do wielkości blaszki, albo zaznacz od spodu jej rozmiar (tak aby wiedzieć, jak duży robić wzór).
- Wyciśnij pomarańczowe ciasto tworząc kształt dyń. Dodaj dyniom zielone ogonki oraz "wąsy" (ja wzorek zrobiłam na tylko na połowie papieru, aby mi się całość zmieściła w zamrażalce).
- Ostrożnie umieść papier ze wzorem w zamrażalce (ja go przyczepiłam do deski do krojenia i tak włożyłam do zamrażarki). Trzymaj go tam przez około 20 minut.
biszkopt:
- Oddziel białka od żółtek, zmiksuj białka z odrobiną soli, gdy białka będą ubite dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
- Zmieszaj razem mąkę z kakao (najlepiej przesiać je razem).
- Do białek dodaj żółtka.
- Wyłącz mikser, dodaj porcjami mąkę, delikatnie mieszaj łyżką lub mieszadłem.
- Papier ze wzorkiem umieść w blaszce, wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 200 stopniach przez około 8-10 minut (nie piecz za długo, bo ciasto zrobi się kruche).
- Gotowe ciasto wyjmij, posyp cukrem pudrem i od razu zwiń tak, aby wzór był na wierzchu.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wystudzenia.
- Po tym czasie delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem.
- Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek mascarpone.
- Wyłóż krem na ciasto i ostrożnie zwiń.
- Podaj od razu, albo przechowuj w lodówce.
Notatki
Przepis na blaszkę około 23x38 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis (z moimi zmianami) i inspiracja pochodzi ze strony Big Bears Wife
[…] jest cała we wzorze z serc (wcześniej już robiłam dyniową roladę ze wzorkiem i możecie podpatrzeć tam etapy […]
bardzo oryginalny pomysł-rolada wygląda extra
Super pomysł:)
Dziękuję :)
Świetny, rewelacyjny pomysł. Zapisuję do ulubionych.
rolada i wzorki wyszły Ci zachwycające :)
Zachwycająca z tymi dynieczkami! Rewelacyjny pomysł :)
Ale świetny pomysł :)
Pomysłowe!!! Rolada wygląda genialnie.
http://domowe-wypieki.com/wp-content/uploads/2012/08/stefanka.jpg
Prześlicznie wyszło!!! Też się nad nią zastawnaiwłam, niestety stiwerdziłam, że nie mam cierpliwości, ale zachęciłaś mnie swoim wykonaniem, i może kiedyś się jednak zabiorę za te wzorki:)