Ta czekoladowa rolada świetnie sprawdzi się jesienią (ze względu na dyniowy wzór) i przy okazji Halloween :)

Oczywiście wzór na biszkopcie możecie zrobić dowolny i w dowolnych kolorach – wypróbujcie serduszka przy Walentynkach, albo zielone choinki na święta Bożego Narodzenia :)

Aby było łatwiej poniżej zamieściłam dodatkowo zdjęcia z przygotowań – może jest troszkę więcej pracy, ale dla tego efektu na pewno warto :)

Ja swoją roladę zrobiłam z konfiturą morelową i kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone.

Zapraszam do wypróbowania – wymyślajcie swoje własne wersje i przyślijcie zdjęcia Waszej rolady :)

rolada z dyniami1

rolada z dyniami3

rolada z dyniami2

rolada z dyniami - ziorowe

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto na wzorki:

biszkopt:

nadzienie:

Instrukcja
 

wzorek:

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie porcje. Do większej porcji dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony.
  • Przełóż ciasta do woreczków.
  • Przygotuj papier do pieczenia, zagnij go do wielkości blaszki, albo zaznacz od spodu jej rozmiar (tak aby wiedzieć, jak duży robić wzór).
  • Wyciśnij pomarańczowe ciasto tworząc kształt dyń. Dodaj dyniom zielone ogonki oraz "wąsy" (ja wzorek zrobiłam na tylko na połowie papieru, aby mi się całość zmieściła w zamrażalce).
  • Ostrożnie umieść papier ze wzorem w zamrażalce (ja go przyczepiłam do deski do krojenia i tak włożyłam do zamrażarki). Trzymaj go tam przez około 20 minut.

biszkopt:

  • Oddziel białka od żółtek, zmiksuj białka z odrobiną soli, gdy białka będą ubite dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
  • Zmieszaj razem mąkę z kakao (najlepiej przesiać je razem).
  • Do białek dodaj żółtka.
  • Wyłącz mikser, dodaj porcjami mąkę, delikatnie mieszaj łyżką lub mieszadłem.
  • Papier ze wzorkiem umieść w blaszce, wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 8-10 minut (nie piecz za długo, bo ciasto zrobi się kruche).
  • Gotowe ciasto wyjmij, posyp cukrem pudrem i od razu zwiń tak, aby wzór był na wierzchu.
  • Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wystudzenia.
  • Po tym czasie delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem.
  • Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  • Wyłóż krem na ciasto i ostrożnie zwiń.
  • Podaj od razu, albo przechowuj w lodówce.

Notatki

Przepis na blaszkę około 23x38 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi zmianami) i inspiracja pochodzi ze strony Big Bears Wife

Halloween!