Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym

By |2018-05-07T14:52:46+00:002013 Październik 23rd|Ciasta biszkoptowe, Ciasta różne, Halloween|

Ta czekoladowa rolada świetnie sprawdzi się jesienią (ze względu na dyniowy wzór) i przy okazji Halloween 🙂

Oczywiście wzór na biszkopcie możecie zrobić dowolny i w dowolnych kolorach – wypróbujcie serduszka przy Walentynkach, albo zielone choinki na święta Bożego Narodzenia 🙂

Aby było łatwiej poniżej zamieściłam dodatkowo zdjęcia z przygotowań – może jest troszkę więcej pracy, ale dla tego efektu na pewno warto 🙂

Ja swoją roladę zrobiłam z konfiturą morelową i kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone.

Zapraszam do wypróbowania – wymyślajcie swoje własne wersje i przyślijcie zdjęcia Waszej rolady 🙂

rolada z dyniami1

rolada z dyniami3

rolada z dyniami2

rolada z dyniami - ziorowe

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym
 
Autor:
Składniki
ciasto na wzorki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy
biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
nadzienie:
  • około pół małego słoika ulubionego dżemu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
wzorek:
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie porcje. Do większej porcji dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony.
  2. Przełóż ciasta do woreczków.
  3. Przygotuj papier do pieczenia, zagnij go do wielkości blaszki, albo zaznacz od spodu jej rozmiar (tak aby wiedzieć, jak duży robić wzór).
  4. Wyciśnij pomarańczowe ciasto tworząc kształt dyń. Dodaj dyniom zielone ogonki oraz "wąsy" (ja wzorek zrobiłam na tylko na połowie papieru, aby mi się całość zmieściła w zamrażalce).
  5. Ostrożnie umieść papier ze wzorem w zamrażalce (ja go przyczepiłam do deski do krojenia i tak włożyłam do zamrażarki). Trzymaj go tam przez około 20 minut.
biszkopt:
  1. Oddziel białka od żółtek, zmiksuj białka z odrobiną soli, gdy białka będą ubite dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
  2. Zmieszaj razem mąkę z kakao (najlepiej przesiać je razem).
  3. Do białek dodaj żółtka.
  4. Wyłącz mikser, dodaj porcjami mąkę, delikatnie mieszaj łyżką lub mieszadłem.
  5. Papier ze wzorkiem umieść w blaszce, wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 8-10 minut (nie piecz za długo, bo ciasto zrobi się kruche).
  7. Gotowe ciasto wyjmij, posyp cukrem pudrem i od razu zwiń tak, aby wzór był na wierzchu.
  8. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wystudzenia.
  9. Po tym czasie delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem.
  10. Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  11. Wyłóż krem na ciasto i ostrożnie zwiń.
  12. Podaj od razu, albo przechowuj w lodówce.
Notatki
Przepis na blaszkę około 23x38 cm.

Przepis (z moimi zmianami) i inspiracja pochodzi ze strony Big Bears Wife

Halloween!

Reklama

10 komentarzy

  1. […] jest cała we  wzorze z serc (wcześniej już robiłam dyniową roladę ze wzorkiem i możecie podpatrzeć tam etapy […]

  2. Asa_6niebo 2013/10/27 at 18:28 - Reply

    bardzo oryginalny pomysł-rolada wygląda extra

  3. ELA.M 2013/10/23 at 20:28 - Reply

    Super pomysł:)

  4. wypiekibeaty 2013/10/23 at 17:55 - Reply

    Dziękuję 🙂

  5. gosik2.0 2013/10/23 at 17:34 - Reply

    Świetny, rewelacyjny pomysł. Zapisuję do ulubionych.

  6. Eliza 2013/10/23 at 17:00 - Reply

    rolada i wzorki wyszły Ci zachwycające 🙂

  7. gin 2013/10/23 at 15:40 - Reply

    Zachwycająca z tymi dynieczkami! Rewelacyjny pomysł 🙂

  8. wedelka 2013/10/23 at 14:53 - Reply

    Ale świetny pomysł 🙂

  9. Domowe Wypieki 2013/10/23 at 14:30 - Reply

    Pomysłowe!!! Rolada wygląda genialnie.

    http://domowe-wypieki.com/wp-content/uploads/2012/08/stefanka.jpg

  10. anahitka9 2013/10/23 at 10:49 - Reply

    Prześlicznie wyszło!!! Też się nad nią zastawnaiwłam, niestety stiwerdziłam, że nie mam cierpliwości, ale zachęciłaś mnie swoim wykonaniem, i może kiedyś się jednak zabiorę za te wzorki:)

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: