Malinowa rolada serduszkowa

Mam dziś walentynkową propozycję -będzie to malinowa rolada serduszkowa :)

Czemu serduszkowa?

Bo jest cała we  wzorze z serc (wcześniej już robiłam dyniową roladę ze wzorkiem i możecie podpatrzeć tam etapy przygotowań).

Nadzienie do rolady stanowi lekki, piankowy krem malinowy – który – nawiasem mówiąc – jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami :)

Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na walentynkowy wypiek, to koniecznie upieczcie tą roladę.

Na Walentynki polecam wam również inne bardzo smakowite przepisy z bloga.

 

malinowa rolada serduszkowa

malinowa rolada serduszkowa

malinowa rolada serduszkowa3

rolada malinowa

Malinowa rolada serduszkowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto na wzorek:

  • jedno białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 czubatej łyżki mąki
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • czerwony barwnik

biszkopt na roladę:

  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • pół opakowania galaretki malinowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ok 100 g malin
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru

Instrukcja
 

ciasto na wzorek:

  • Wszystkie składniki ciasta zmieszaj dokładnie łyżką.
  • Dodaj barwnik i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do woreczka - może być woreczek strunowy) i odetnij w nim jeden róg.
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ciastem namaluj na nim serca.
  • Papier z ciastem ostrożnie umieść w zamrażalce (albo na balkonie - jeśli jest minusowa temperatura) i lekko zamróź - w zamrażalce powinno wystarczyć jakieś 30 minut.

biszkopt:

  • Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki o rozmiarze około 23/38 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
  • Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem (zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do ściereczki) - połóż stroną z serduszkami do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  • Odstaw biszkopt do wystudzenia.

krem:

  • Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.
  • Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
  • Ostrożnie rozwiń roladę i nałóż na nią gęstniejący krem.
  • Zwiń ciasto i zawiń ciasno w folię spożywczą.
  • Wstaw roladę do lodówki na około godzinę - krem stężeje i pomoże roladzie zachować odpowiedni kształt.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ps. Ja namalowałam serduszka na całej powierzchni papieru, dlatego widać je także w środku rolady. Przepis własny.