Przepis na malinową roladę w serduszka

Mam dziś walentynkową propozycję na fajne ciasto – będzie to malinowa rolada serduszkowa :)

Czemu serduszkowa?

Bo jest cała we  wzorze z serc (wcześniej już robiłam dyniową roladę ze wzorkiem i możecie podpatrzeć tam etapy przygotowań).

Nadzienie do rolady stanowi lekki, piankowy krem malinowy – który – nawiasem mówiąc – jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami :)

Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na walentynkowy wypiek, to koniecznie upieczcie tą roladę w serduszka.

Na Walentynki polecam wam również inne bardzo smakowite przepisy z bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

malinowa rolada serduszkowa

malinowa rolada serduszkowa

malinowa rolada serduszkowa3

Malinowa rolada serduszkowa przepis do druku

rolada malinowa

Malinowa rolada serduszkowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną roladę w kremem malinowym i wzorkiem w serduszka.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 12 minut
3 godz 20 minut
Czas całkowity 4 godz 22 minut
Porcje 12

Składniki

ciasto na wzorek:

  • 1 białko z jajka L
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 czubatej łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła rozpuszczonego
  • czerwony barwnik

biszkopt na roladę:

krem malinowy:

Instrukcja
 

ciasto na wzorek:

  • Wszystkie składniki ciasta zmieszaj dokładnie łyżką.
    1 białko, 1 łyżka cukru, 1,5 czubatej łyżki mąki, 1 łyżeczka masła, czerwony barwnik
  • Dodaj barwnik i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do woreczka - może być woreczek strunowy) i odetnij w nim jeden róg.
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ciastem namaluj na nim serca.
  • Papier z ciastem ostrożnie umieść w zamrażalce (albo na balkonie - jeśli jest minusowa temperatura) i lekko zamróź - w zamrażalce powinno wystarczyć jakieś 30 minut.

biszkopt:

  • Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 50 g cukru
  • Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
    40 g mąki, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki o rozmiarze około 23/38 cm (wyłożonej papierem do pieczenia z serduszkami) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
  • Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem (zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do ściereczki) - połóż stroną z serduszkami do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  • Odstaw biszkopt do wystudzenia.

krem:

  • Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
    0,5 opakowania galaretki malinowej, 1 łyżeczka żelatyny
  • Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.
    ok 100 g malin, 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.
    250 ml śmietany kremówki
  • Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
  • Ostrożnie rozwiń roladę i nałóż na nią gęstniejący krem.
  • Zwiń ciasto i zawiń ciasno w folię spożywczą.
  • Wstaw roladę do lodówki na około godzinę - krem stężeje i pomoże roladzie zachować odpowiedni kształt.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ps. Ja namalowałam serduszka na całej powierzchni papieru, dlatego widać je także w środku rolady. Przepis własny.