Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Rolada dyniowa

Rolada dyniowa z kremem twarożkowym

 

dyniowa rolada z kremem twarożkowym

 

Dzisiaj mam dla was bardzo jesienne ciasto -kłania się wam rolada dyniowa z duszonymi gruszkami i kremem twarożkowym.

Zamiast normalnego biszkoptu na roladę przygotowałam taki z dodatkiem dyni – dynia nadała ciastu dużej wilgotności, więc biszkopt jest bardziej zbity i zwarty – za to nie wymaga nasączania (mi czasem w roladach przeszkadza suchy biszkopt).

Do tego dzięki dyni rolada zyskała piękny pomarańczowy kolor.

Dynia świetnie komponuje się z kremami na bazie twarogu, więc tu też wybrałam to zestawienie, ale postanowiłam uzupełnić je o duszone cynamonowe gruszki.

Całość wyszła rewelacyjnie – wilgotnie, aromatycznie, owocowo i cynamonowo – idealnie do gorącej herbaty z cytryną.

Do ciasta będziecie potrzebować puree z dyni, możecie je przygotować wcześniej i przechować w lodówce przez kilka dni – nadmiar możecie zamrozić i wykorzystać w przyszłości.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów z dynią, bo warto wykorzystywać to warzywo w kuchni.

 

rolada z kremem i gruszkami

 

rolada z gruszkami

 

dyniowa rolada z gruszkami

 

jesienna rolada z dynią

 

rolada z kremem twarożkowym

 

Rolada dyniowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Biszkopt pieczemy w dużej formie - ja użyłam takiej 30/40 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
ciasto dyniowe:
  • 3 jajka - oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g puree z dyni
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
krem:
  • 300 g twarogu na serniki - użyłam taki z wiaderka
  • około 50 g cukru pudru - lub do smaku (mi tyle wystarczyło)
  • 1 łyżka cukru z wanilią albo ekstraktu z wanilii
duszone gruszki:
  • około 300 g gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
ciasto:
  1. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać - w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z sodą i cynamonem.
  3. Puree z dyni zmieszaj z żółtkami.
  4. Do ubitych białek dodaj puree z dyni i delikatnie wymieszaj, wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  5. Dużą formę do pieczenia (albo dużą blachę z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
  8. W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę, jej powierzchnię posyp cukrem pudrem.
  9. Upieczone ciasto dyniowe ostrożniej wyjmij z papierem do pieczenia i połóż na ściereczce tak aby papier do pieczenia był na górze.
  10. Teraz ostrożnie odklej papier, a ciasto zwiń w rulon razem ze ściereczką.
  11. Odstaw ciasto do wystudzenia.
gruszki:
  1. Gruszki pokrój w grubszą kostkę, włóż je do rondelka, dodaj masło, cukier i cynamon - podduś krótko - tylko tyle aby gruszki zmiękły.
  2. Ostudź.
krem:
  1. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
wykończenie:
  1. Delikatnie odwiń ciasto dyniowe, całą jego powierzchnię posmaruj kremem - odłóż mniej więcej 3 czubate łyżki do udekorowania wierzchu.
  2. Wzdłuż jednego krótszego boku nałóż gruszki i zaczynając do tego boku delikatnie zwiń roladę.
  3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
  4. Przed podaniem posmaruj wierzch odłożonym kremem i udekoruj wg uznania - ja użyłam świeże figi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 165 Tłuszcze: 4g Węglowodany: 29g Błonnik: 1,3g Białka: 4,3g

 

 

rolada dyniowa z kremem

 

Reklama

2 komentarze

  1. Maja Banasiak 2017/11/02 at 11:49 - Reply

    Muszę to napisać: przepiękne zdjęcia! Rolada kusi aby ją przygotować 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: