Przepis na roladę dyniową z kremem twarożkowym
Dzisiaj mam dla was bardzo jesienne ciasto -kłania się wam rolada dyniowa z duszonymi gruszkami i kremem twarożkowym.
Zamiast normalnego biszkoptu na roladę przygotowałam taki z dodatkiem dyni – dynia nadała ciastu dużej wilgotności, więc biszkopt jest bardziej zbity i zwarty. Za to nie wymaga nasączania (mi czasem w roladach przeszkadza suchy biszkopt).
Do tego dzięki dyni rolada zyskała piękny pomarańczowy kolor.
Dynia świetnie komponuje się z kremami na bazie twarogu, więc tu też wybrałam to zestawienie, ale postanowiłam uzupełnić je o duszone cynamonowe gruszki.
Całość wyszła rewelacyjnie – wilgotnie, aromatycznie, owocowo i cynamonowo – idealnie do gorącej herbaty z cytryną.
Do ciasta będziecie potrzebować puree z dyni, możecie je przygotować wcześniej i przechować w lodówce przez kilka dni – nadmiar możecie zamrozić i wykorzystać w przyszłości.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów z dynią, bo warto wykorzystywać to warzywo w kuchni. Na blogu znajdziecie między innymi przepis na muffinki dyniowe z czekoladą, na kruche ciasteczka dyniowe albo ciasto na naleśniki dyniowe.
ROLADA DYNIOWA –
Rolada dyniowa przepis do druku

Rolada dyniowa
Wyposażenie
- Biszkopt pieczemy w dużej formie - ja użyłam takiej 30/40 cm.
Składniki
ciasto dyniowe:
- 3 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- 150 g cukru
- 200 g puree z dyni
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
krem:
- 300 g twarogu na serniki - użyłam taki z wiaderka
- ok 50 g cukru pudru - lub do smaku (mi tyle wystarczyło)
- 1 łyżka cukru z wanilią albo ekstraktu z wanilii
Instrukcja
ciasto:
- Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać - w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.3 jajka, 150 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z sodą i cynamonem.100 g mąki, 1 łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Puree z dyni zmieszaj z żółtkami.200 g puree z dyni
- Do ubitych białek dodaj puree z dyni i delikatnie wymieszaj, wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Dużą formę do pieczenia (albo dużą blachę z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
- W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę, jej powierzchnię posyp cukrem pudrem.
- Upieczone ciasto dyniowe ostrożniej wyjmij z papierem do pieczenia i połóż na ściereczce tak aby papier do pieczenia był na górze.
- Teraz ostrożnie odklej papier, a ciasto zwiń w rulon razem ze ściereczką.
- Odstaw ciasto do wystudzenia.
gruszki:
- Gruszki pokrój w grubszą kostkę, włóż je do rondelka, dodaj masło, cukier i cynamon - podduś krótko - tylko tyle aby gruszki zmiękły.ok 300 g gruszek, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Ostudź.
krem:
- Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.300 g twarogu na serniki, ok 50 g cukru pudru, 1 łyżka cukru z wanilią
wykończenie:
- Delikatnie odwiń ciasto dyniowe, całą jego powierzchnię posmaruj kremem - odłóż mniej więcej 3 czubate łyżki do udekorowania wierzchu.
- Wzdłuż jednego krótszego boku nałóż gruszki i zaczynając do tego boku delikatnie zwiń roladę.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
- Przed podaniem posmaruj wierzch odłożonym kremem i udekoruj wg uznania - ja użyłam świeże figi.