Rolada dyniowa z kremem twarożkowym

 

dyniowa rolada z kremem twarożkowym

 

Dzisiaj mam dla was bardzo jesienne ciasto -kłania się wam rolada dyniowa z duszonymi gruszkami i kremem twarożkowym.

Zamiast normalnego biszkoptu na roladę przygotowałam taki z dodatkiem dyni – dynia nadała ciastu dużej wilgotności, więc biszkopt jest bardziej zbity i zwarty – za to nie wymaga nasączania (mi czasem w roladach przeszkadza suchy biszkopt).

Do tego dzięki dyni rolada zyskała piękny pomarańczowy kolor.

Dynia świetnie komponuje się z kremami na bazie twarogu, więc tu też wybrałam to zestawienie, ale postanowiłam uzupełnić je o duszone cynamonowe gruszki.

Całość wyszła rewelacyjnie – wilgotnie, aromatycznie, owocowo i cynamonowo – idealnie do gorącej herbaty z cytryną.

Do ciasta będziecie potrzebować puree z dyni, możecie je przygotować wcześniej i przechować w lodówce przez kilka dni – nadmiar możecie zamrozić i wykorzystać w przyszłości.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów z dynią, bo warto wykorzystywać to warzywo w kuchni.

 

rolada z kremem i gruszkami

 

rolada z gruszkami

 

dyniowa rolada z gruszkami

 

jesienna rolada z dynią

 

rolada z kremem twarożkowym

 

Przepis do druku

 

rolada z dyni i twarogu

Rolada dyniowa

Wypieki Beaty
Biszkopt pieczemy w dużej formie - ja użyłam takiej 30/40 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 11
Kalorie 165 kcal

Składniki

ciasto dyniowe:

krem:

  • 300 g twarogu na serniki - użyłam taki z wiaderka
  • około 50 g cukru pudru - lub do smaku (mi tyle wystarczyło)
  • 1 łyżka cukru z wanilią albo ekstraktu z wanilii

duszone gruszki:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać - w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z sodą i cynamonem.
  • Puree z dyni zmieszaj z żółtkami.
  • Do ubitych białek dodaj puree z dyni i delikatnie wymieszaj, wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Dużą formę do pieczenia (albo dużą blachę z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
  • W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę, jej powierzchnię posyp cukrem pudrem.
  • Upieczone ciasto dyniowe ostrożniej wyjmij z papierem do pieczenia i połóż na ściereczce tak aby papier do pieczenia był na górze.
  • Teraz ostrożnie odklej papier, a ciasto zwiń w rulon razem ze ściereczką.
  • Odstaw ciasto do wystudzenia.

gruszki:

  • Gruszki pokrój w grubszą kostkę, włóż je do rondelka, dodaj masło, cukier i cynamon - podduś krótko - tylko tyle aby gruszki zmiękły.
  • Ostudź.

krem:

  • Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

wykończenie:

  • Delikatnie odwiń ciasto dyniowe, całą jego powierzchnię posmaruj kremem - odłóż mniej więcej 3 czubate łyżki do udekorowania wierzchu.
  • Wzdłuż jednego krótszego boku nałóż gruszki i zaczynając do tego boku delikatnie zwiń roladę.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
  • Przed podaniem posmaruj wierzch odłożonym kremem i udekoruj wg uznania - ja użyłam świeże figi.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 165kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4.3gTłuszcz: 4gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

rolada dyniowa z kremem