1szklankapodprażonych i pokrojonych orzechów włoskich(orzechy podgrzej przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, a następnie posiekaj)
Zmiksuj razem wszystkie składniki masy twarogowej.
W dużej misce zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj jajka, dodaj olej, maślankę i ekstrakt z wanilii.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - wystarczy do tego łyżka. Na koniec dodaj starte jabłka i posiekane orzechy włoskie.
Nałóż 2/3 masy do foremki babkowej. Na wierzchu wyłóż masę twarogową (moja uwaga - nie mieszaj) i na koniec wyłóż pozostałe ciasto.
Piecz w 170 stopniach przez około 1,5 godziny - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
Po upieczeniu ostudź ciasto.
Przygotuj sos karmelowy:
W rondelku z grubym dnem umieść cukier i wodę, gotuj nie mieszając(wykonywać można jedynie koliste ruchy garnkiem, aż nabierze on ciemnozłotego koloru (cukru nie można mieszać do póki się w zupełności nie rozpuści i nie nabierze odpowiedniego koloru).
Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dolewaj śmietanę - teraz masa może pryskać i pienić się, więc zalecam mieszanie w rękawicy kuchennej ;)
W pierwszym momencie karmel się mocno zagęści i należy mieszać, aż całość się dobrze połączy i nabierze płynności.