Dalej nie odpuszczam jabłkom i orzechom – dziś będą w wersji babkowej :)
Oprócz jabłek do ciasta dodajemy masę twarogową – tak aby było inaczej ;).
Przepis znalazłam na stronie Brown Eyed Baker – prowadząca blog Michelle dodała masę twarogową do ciasta w całości, ale zalecała wymieszanie jej z resztą masy. Ja tak zrobiłam i jednak to nie jest najlepszy pomysł, gdyż twaróg „znikł” i utworzył smugi w gotowym cieście (wyglądające trochę jak zakalec). Według mnie lepiej nie mieszać twarogu z resztą ciasta. Można nawet z niego zrezygnować, a i tak ciasto będzie pyszne :)
Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.
Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem
- 250 g twarogu sernikowego
- 60 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 szklanka podprażonych i pokrojonych orzechów włoskich (orzechy podgrzej przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, a następnie posiekaj)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- ⅓ szklanki śmietany kremówki
- Zmiksuj razem wszystkie składniki masy twarogowej.
- W dużej misce zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj jajka, dodaj olej, maślankę i ekstrakt z wanilii.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - wystarczy do tego łyżka. Na koniec dodaj starte jabłka i posiekane orzechy włoskie.
- Nałóż ⅔ masy do foremki babkowej. Na wierzchu wyłóż masę twarogową (moja uwaga - nie mieszaj) i na koniec wyłóż pozostałe ciasto.
- Piecz w 170 stopniach przez około 1,5 godziny - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź ciasto.
- W rondelku z grubym dnem umieść cukier i wodę, gotuj nie mieszając(wykonywać można jedynie koliste ruchy garnkiem, aż nabierze on ciemnozłotego koloru (cukru nie można mieszać do póki się w zupełności nie rozpuści i nie nabierze odpowiedniego koloru).
- Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dolewaj śmietanę - teraz masa może pryskać i pienić się, więc zalecam mieszanie w rękawicy kuchennej ;)
- W pierwszym momencie karmel się mocno zagęści i należy mieszać, aż całość się dobrze połączy i nabierze płynności.
- Wrzuć orzeszki do karmelu i dokładnie wymieszaj.
- Sosem polej babkę.
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
Bardzo oryginalna babka :) Połączenie jabłek i orzechów jest niezawodne :)
Apetyczne babeczka!