Dalej nie odpuszczam jabłkom i orzechom – dziś będą w wersji babkowej :)

Oprócz jabłek do ciasta dodajemy masę twarogową – tak aby było inaczej ;).

Przepis znalazłam na stronie Brown Eyed Baker – prowadząca blog Michelle dodała masę twarogową do ciasta w całości, ale zalecała wymieszanie jej z resztą masy. Ja tak zrobiłam i jednak to nie jest najlepszy pomysł, gdyż twaróg „znikł” i utworzył smugi w gotowym cieście (wyglądające trochę jak zakalec). Według mnie lepiej nie mieszać twarogu z resztą ciasta. Można nawet z niego zrezygnować, a i tak ciasto będzie pyszne :)

Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa1

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa4

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa5

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa7

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa6

Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

sos karmelowy:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem wszystkie składniki masy twarogowej.
  • W dużej misce zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj jajka, dodaj olej, maślankę i ekstrakt z wanilii.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - wystarczy do tego łyżka. Na koniec dodaj starte jabłka i posiekane orzechy włoskie.
  • Nałóż 2/3 masy do foremki babkowej. Na wierzchu wyłóż masę twarogową (moja uwaga - nie mieszaj) i na koniec wyłóż pozostałe ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 1,5 godziny - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź ciasto.

Przygotuj sos karmelowy:

  • W rondelku z grubym dnem umieść cukier i wodę, gotuj nie mieszając(wykonywać można jedynie koliste ruchy garnkiem, aż nabierze on ciemnozłotego koloru (cukru nie można mieszać do póki się w zupełności nie rozpuści i nie nabierze odpowiedniego koloru).
  • Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dolewaj śmietanę - teraz masa może pryskać i pienić się, więc zalecam mieszanie w rękawicy kuchennej ;)
  • W pierwszym momencie karmel się mocno zagęści i należy mieszać, aż całość się dobrze połączy i nabierze płynności.
  • Wrzuć orzeszki do karmelu i dokładnie wymieszaj.
  • Sosem polej babkę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!