Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
–
+
servings
Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem
Wypieki Beaty
Przepis na cynamonowe ciasto ze śliwkami i miodem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
5
minut
Czas całkowity
1
godz
35
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
250
g
mąki pszennej
1 i 2/3 szklanki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
cynamonu
200
g
golden syrup
(lub płynnego miodu)
2
łyżki
gęstego naturalnego miodu
125
g
masła
100
g
cukru trzcinowego
- pół szklanki - lub do smaku
350
g
śliwek
2
jajka
rozmiar L
240
ml
mleka
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Wyłóż papierem do pieczenia foremkę lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu
W garnku podgrzej golden syrup, miód i masło aż się rozpuszczą.
200 g golden syrup,
2 łyżki gęstego naturalnego miodu,
125 g masła
Dadaj cukier i zamieszaj.
100 g cukru trzcinowego
Śliwki podziel na pół (jeśli są duże, to na ćwiartki).
350 g śliwek
Zmieszaj jajka z mlekiem.
2 jajka,
240 ml mleka
Wlej masę miodowo-maślaną do mąki i wymieszaj, dodaj jajka z mlekiem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki.
Na wierzchu ułóż śliwki (przecięciem do góry).
Piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj ciasto kawałkiem foli aluminiowej i podpiecz przez kolejne 10-15 minut.
Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta z piekarnika i zostaw go tam przez kolejne 15 minut.
Wyciągnij ciasto i przestudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę 24/24 cm.
Słowa kluczowe
ciasto z miodem, ciasto ze śliwkami, cynamonowe ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!