Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki z czarną porzeczką.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
45
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
-14 sztuk
Składniki
składniki na babeczki z czarną porzeczką
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1-2
łyżeczki
cynamonu
1
szczypta
soli
2
jajka
(- rozmiar L)
100
g
cukru białego
(- pół szklanki)
100
g
cukru trzcinowego
(- pół szklanki)
4
łyżki
masła
(rozpuszczonego )
300
ml
kwaśnej śmietany
(lub gęstego jogurtu naturalnego)
około 2
szklanki
czarnych porzeczek
(podzielone na porcje)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z czarną porzeczką
Zmiksuj lekko jajka z cukrami.
100 g cukru białego,
2 jajka,
100 g cukru trzcinowego
Dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
300 ml kwaśnej śmietany,
4 łyżki masła
Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki cynamonu,
1 szczypta soli
Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
około 2 szklanki czarnych porzeczek
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
Piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
babeczki z czarną porzeczką, babeczki z porzeczkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!