Przepis na babeczki z czarnymi porzeczkami

Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały :)

Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.

Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie.

Na prawdę trudno się im oprzeć :)

Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.

Jak zrobić proste babeczki z czarnymi porzeczkami?

Będziecie tu potrzebować poza czarnymi porzeczkami (albo innymi porzeczkami) kwaśną śmietanę (albo gęsty jogurt naturalny – może być grecki). Reszta składników jest już bardzo podstawowa. W przepisie użyłam dwa rodzaje cukru – zwykły biały kryształ i cukier trzcinowy. Ale możecie również tylko jeden z nich – wtedy użyjcie pełną szklankę.

Muffinki sporo rosną, więc nie nakładajcie ciasta za dużo, bo mogą wam wypłynąć. Możecie również użyć większe foremki do babeczek i muffinek – świetnie się sprawdzą silikonowe.

Aby przygotować muffinki z porzeczkami nie potrzebujecie nawet miksera.

Wystarczy jajka zmieszać z cukrem – możecie to zrobić łyżką lub trzepaczką i dodać do nich śmietanę oraz rozpuszczone masło (zamiast niego możecie również użyć olej). Potem dodajemy zmieszane suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.

Dodajemy do ciasta na babeczki czarne porzeczki i delikatnie mieszamy. 

Mufinki z czarnymi porzeczkami pieczemy do suchego patyczka, a następnie studzimy.

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo pysznych i prostych przepisów na babeczki i muffinki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Mufinki z czarnymi porzeczkami

przepis na babeczki z czarnymi porzeczkami

muffinki z czarnymi porzeczkami

z czarnymi porzeczkami muffinki

Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis

z czarnymi porzeczkami2

Mufinki z czarnymi porzeczkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki z czarną porzeczką
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12 -14 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka - rozmiar L
  • 0,5 szklanki cukru białego - 100 g
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego - 100 g
  • 4 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego - 300 ml
  • około 2 szklanki czarnych porzeczek podzielone na porcje

Instrukcja
 

  • Zmiksuj lekko jajka z cukrami.
    0,5 szklanki cukru białego, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • Dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
    1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 4 łyżki masła
  • Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
    2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki soli
  • Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
    około 2 szklanki czarnych porzeczek
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
  • Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
  • Piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Słowa kluczowe babeczki z czarną porzeczką, babeczki z porzeczkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Jogurtowe muffinki z truskawkami

Sprawdź ten przepis
jogurtowe muffinki z truskawkami

Muffinki bardzo owocowe

Sprawdź ten przepis
muffinki bardzo owocowe

Babeczki porzeczkowe

Sprawdź ten przepis
babeczki porzeczkowe