Mufinki z czarnymi porzeczkami

Przepis na babeczki z czarnymi porzeczkami

Zapraszam dziś na babeczki w amerykańskim stylu czyli mufinki z czarnymi porzeczkami. Same babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a po upieczeniu są cudownie smakowite dzięki słodko-kwaśnym czarnym porzeczkom. Spróbujcie koniecznie!

z czarnymi porzeczkami muffinki

Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste przepisy na słodkie wypieki z owocami, to koniecznie upiecz takie babeczki.

z czarnymi porzeczkami2

Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki z czarną porzeczką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12 -14 sztuk
Składniki

składniki na babeczki z czarną porzeczką

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 100 g cukru białego (- pół szklanki)
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 4 łyżki masła (rozpuszczonego )
  • 300 ml kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • około 2 szklanki czarnych porzeczek (podzielone na porcje)
Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki z czarną porzeczką

  • Zmiksuj lekko jajka z cukrami.
    100 g cukru białego, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego
  • Dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
    300 ml kwaśnej śmietany, 4 łyżki masła
  • Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych – wymieszaj.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
  • Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
    około 2 szklanki czarnych porzeczek
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – mniej więcej do 2/3 wysokości.
  • Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
  • Piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z czarną porzeczką, babeczki z porzeczkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
muffinki z czarnymi porzeczkami

Babeczki z czarnymi porzeczkami – uwagi

Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały :)

Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.

Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie.

Na prawdę trudno się im oprzeć :)

Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.

przepis na babeczki z czarnymi porzeczkami

Jak zrobić proste babeczki z czarnymi porzeczkami – wskazówki

Będziecie tu potrzebować poza czarnymi porzeczkami (albo innymi porzeczkami) kwaśną śmietanę (albo gęsty jogurt naturalny – może być grecki). Reszta składników jest już bardzo podstawowa. W przepisie użyłam dwa rodzaje cukru – zwykły biały kryształ i cukier trzcinowy. Ale możecie również tylko jeden z nich – wtedy użyjcie pełną szklankę.

Muffinki sporo rosną, więc nie nakładajcie ciasta za dużo, bo mogą wam wypłynąć. Możecie również użyć większe foremki do babeczek i muffinek – świetnie się sprawdzą silikonowe.

Aby przygotować muffinki z porzeczkami nie potrzebujecie nawet miksera.

Wystarczy jajka zmieszać z cukrem – możecie to zrobić łyżką lub trzepaczką i dodać do nich śmietanę oraz rozpuszczone masło (zamiast niego możecie również użyć olej). Potem dodajemy zmieszane suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.

Dodajemy do ciasta na babeczki czarne porzeczki i delikatnie mieszamy. 

Mufinki z czarnymi porzeczkami pieczemy do suchego patyczka, a następnie studzimy.

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo pysznych i prostych przepisów na babeczki i muffinki.

Polecane przepisy na mufinki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na proste i szybkie mufinki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: