Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały :)

Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.

Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie. Na prawdę trudno się im oprzeć :)

Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

z czarnymi porzeczkami2

z czarnymi porzeczkami1

z czarnymi porzeczkami3

z czarnymi porzeczkami5

Mufinki z czarnymi porzeczkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12 -14 sztuk

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru białego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki czarnych porzeczek

Instrukcja
 

  • Zmiksuj lekko jajka z cukrami, dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
  • Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
  • Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
  • Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
  • Piecz w 220 stopniach przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!