Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały :)
Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.
Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie. Na prawdę trudno się im oprzeć :)
Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

Mufinki z czarnymi porzeczkami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru białego
- pół szklanki cukru brązowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szklanki czarnych porzeczek
Instrukcja
- Zmiksuj lekko jajka z cukrami, dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
- Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
- Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
- Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
- Piecz w 220 stopniach przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Robiłam wersję z jagodami i borówkami i muszę przyznać, że to jeden z lepszych przepisów na muffinki :)
Pyszne!!! A jakie masz wspaniałe foremki:):) Pozdrawiam Magda
Foremki z ikei :)
Wspaniałe muffinki :)
Jakie fajne formy, pozdrawiam serdecznie