Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
3 jajka, 50 g cukru
Przesiej razem obie mąki i proszek do pieczenia przez sito.
40 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut.
Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
Odstaw biszkopt do wystudzenia.
Jak zrobić krem truskawkowy do rolady
Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
około 400 g truskawek
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
0,5 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżki wody
Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić roladę truskawkową
Ostrożnie rozwiń biszkopt.
Wyłóż na niego masę truskawkową i delikatnie zwiń.
Zawiń roladę w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.