500gmaki pszennej typ 500((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze - użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
400 g twarogu, 200 g fety
Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz
Jak zrobić farsz szpinakowy do burka
Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
200 g fety, 200 g twarogu
Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
sól i pieprz
Jak zrobić farsz mięsny do burka
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
1 cebula
Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Jak zrobić domowe ciasto filo do burka
Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć - ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło - będzie nam potrzebne do smarowania placków.
0k 300 g masła
Jak zrobić burka krok po kroku
Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki - im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
Placki powinny być bardzo cienkie - im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie - taka natura tego ciasta :)
Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków - to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej - ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)