Masło rozpuść razem z czekoladą (możesz to zrobić w mikrofalówce - podgrzewaj przez około 1 minutę i dokładnie wymieszaj, jeśli całość się nie połączyła i czekolada się nie rozpuściła, to podgrzej jeszcze przez chwilkę).
120 g masła, 55 g gorzkiej czekolady
Do czekolady i masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
50 g gorzkiego kakao
Jajka ubij z cukrem i wanilią na puszystą masę.
2 jajka, 150 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodaj lekko przestudzoną czekoladę.
Dodaj do ciasta suche składniki na zmianę ze śmietaną i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
120 ml kwaśnej śmietany
Do przygotowanych papilotek nałóż mniej więcej po dużej łyżeczce ciasta, wyrównaj i nałóż po łyżeczce powideł.
powidła śliwkowe
Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-22 minuty (babeczki sporo urosną).
Upieczone babeczki przestudź i udekoruj czekoladą (czekoladę rozpuść z masłem lub śmietaną kremówką i posmaruj po wierzchu).