Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
ok 120 ml mleka
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
Parówki podziel na dwie połówki.
Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Ciasto nawijaj tak aby się lekko nakładało na siebie tworząc jakby rożek.
Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowaj duże odstępy, bo będą mocno rosły.
Gdy wszystkie parówki są gotowe, to z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy.
1 białko
Przygotuj odnóża (ja cięłam ciasto na kawałki wielkości kopytek i potem rozcinałam do połowy), je również zamocz w białku i przyklej.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczeniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć.
1 jajko
Część parówek (albo całość) możesz zawinąć w cieńsze paski ciasta (ciasto rozwałkowane na około 0,5 cm) i upiec w ten sposób (wtedy ja parówki przecinam jeszcze na pół wzdłuż - z jednej parówki otrzymuję 4 ćwiartki).
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
Parówki piecz około 25 minut - do zrumienienia.
Podawaj na ciepło.
Dla lepszego efektu możesz zrobić krabom oczka z odrobiny majonezu i ziarenek czarnego pieprzu lub kawałeczków czarnych oliwek :)