Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
–
+
servings
Ciasto czereśniowe z kruszonką
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
45
minut
Czas całkowity
1
godz
5
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Przepis na blachę około 25/38. Ja swoje ciasto upiekłam z połowy porcji w okrągłej foremce.
Składniki
składniki ciasta:
450
g
mąki
(3 szklanki)
250
g
cukru
(1 i 1/4 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
sody
1/4
łyżeczki
soli
3
jajka
rozmiar L
2/3
szklanki
oleju
1
szklanka
jogurtu naturalnego
1/2
szklanki
mleka
600
g
czereśni
- wydrylowanych - lub innych owoców
na kruszonkę:
150
g
mąki
(1 szklanka) (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
100
g
cukru
(pół szklanki)
80
g
masła
Instrukcja
Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
150 g mąki,
100 g cukru,
80 g masła
W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
450 g mąki,
250 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej zmieszaj mokre - najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej - wymieszaj i dodaj do sypkich składników.
3 jajka,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki mleka,
2/3 szklanki oleju
Wszystko razem dokładnie wymieszaj - łyżką lub mikserem.
Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
600 g czereśni
Ciasto piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Notatki
Składniki na dużą blachę - ok. 25/38 cm.
Słowa kluczowe
ciasto bez miksera, ciasto z czereśniami, proste ciasto z owocami, szybkie ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!