zimna woda(śmietana lub maślanka - jeśli ciasto nie chce się lepić)
Instrukcja
Jak zrobić pleśniaka skubańca krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół).
Z mąki, żółtek, połowy szklanki cukru, margaryny i proszku do pieczenia zagnieć ciasto (jeśli będzie się kruszyć i składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany).
750 g mąki pszennej, 6 żółtek, 100 g cukru, 375 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zimna woda
Ciasto podziel na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao (dałam czubatą łyżkę) i zagnieć.
1 łyżka kakao
Ciasta włóż do woreczków i schłodź w lodówce przez około godzinę (ciasto trzeba zetrzeć, więc musi być dość twarde).
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Zetrzyj na tarce jedną część ciasta (kolory tarkujemy naprzemiennie). Lekko ugnieć i wyłóż na wierzch konfiturę - może też być marmolada lub ewentualnie dżem.
konfitura z czarnej porzeczki
Na to zetrzyj drugi kawałek ciasta.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i przygotuj bezę.
Pianę z białek ubij na sztywno ze szklanką cukru -(pod koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz ocet) - piana ma być gęsta i lśniąca.