Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Kokosanki
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasteczka kokosowe.
4.75
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
15
minut
Czas całkowity
45
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
sztuk
Kalorie
138
kcal
Składniki
200
g
wiórków kokosowych
2,5 szklanki
50
g
masła
150
g
cukru
3/4 szklanki
3
łyżki
mleka
(opcjonalnie – patrz przepis)
2
białka
z jajek rozmiar L
2
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj.
50 g masła,
150 g cukru
Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie - moje wiórki były dość drobne i mocno suche, więc do masy dodałam trochę mleka.
200 g wiórków kokosowych
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i przemieszaj delikatnie.
2 białka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodaj połowę białek do wiórek i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i wymieszaj.
Na dużą blachę połóż papier do pieczenia.
Nabieraj łyżką porcje ciasta (u mnie czubata łyżka) i układaj na blaszce - nie musisz zachowywać dużych odstępów.
Kokosanki piecz około 15 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) - muszą być ładnie rumiane.
Po upieczeniu ciastka ostudź.
Notatki
Podaję kaloryczność przy 17 ciasteczkach.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
138
kcal
Weglowodany:
12
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
10
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!