300gmąki pszennej( i trochę do oprószenia stolnicy - 2 szklanki)
1szczyptasoli
dodatki (do wyboru - np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
cukier kryształ(do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić cukrowe ciasteczka krok po kroku
Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.
225 g masła, 125 g cukru pudru
Dodaj jajko i wanilię, dokładnie wymieszaj.
1 jajko, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do masy wsyp przesianą mąkę i sól.
300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli
Dodaj dodatki - orzechy itp.
dodatki
Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego 2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
Posyp blat cukrem kryształem.
cukier kryształ
Ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych).
Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach.
Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote).
Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).