Przepis na cukrowe ciasteczka maślane krojone nożem

Dziś podam przepis na aromatycze ciasteczka maślane.

Sam smak ciastek zależy od nas i od dodatków, które wybierzecie.

Ja podzieliłam porcję ciasta na dwie części i do jednej dodałam rozdrobnione pistacje, a do drugiej aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową (te wyjątkowo smakowały mojemu mężowi :)).

Świetnie będą się tu nadawały wszystkie rodzaje orzechów, rodzynki, kandyzowane owoce, różne aromaty.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasteczka.


cukrowe ciasteczka

cukrowe ciasteczka

Cukrowe ciasteczka

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne chrupiące ciasteczka maślane krojone nożem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 50 sztuk

Składniki

  • 225 g masła miękkiego
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko rozmiar L, roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub trochę olejku waniliowego)
  • 300 g mąki i trochę do oprószenia stolnicy
  • 1 szczypta soli
  • dodatki do wyboru - np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
  • cukier kryształ do obtoczenia ciasteczek

Instrukcja
 

  • Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.
    225 g masła, 125 g cukru pudru
  • Dodaj jajko i wanilię, dokładnie wymieszaj.
    1 jajko, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Do masy wsyp przesianą mąkę i sól.
    300 g mąki, 1 szczypta soli
  • Dodaj dodatki - orzechy itp.
    dodatki
  • Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego  2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
  • Posyp blat cukrem kryształem.
    cukier kryształ
  • Ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych).
  • Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg)
  • Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach.
  • Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote).
  • Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
  • Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!