Cukrowe ciasteczka maślane

Dziś podam przepis na aromatycze ciasteczka maślane. Sam smak ciastek zależy od nas i od dodatków, które wybierzemy. Ja podzieliłam porcję ciasta na dwie części i do jednej dodałam rozdrobnione pistacje, a do drugiej aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową (te wyjątkowo smakowały mojemu mężowi :)).

Świetnie będą się tu nadawały wszystkie rodzaje orzechów, rodzynki, kandyzowane owoce, różne aromaty.

 

cukrowe ciasteczka

Cukrowe ciasteczka

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.
  • Dodaj jajko (może być roztrzepane widelcem) i wanilię, dokładnie wymieszaj.
  • Do masy wsyp przesianą mąkę i sól. Dodaj dodatki - orzechy itp.
  • Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę, po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego  2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
  • Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Wyjmij ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych). Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach. Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote). Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
  • Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!