Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe ciasto pieczone z rabarbarem oraz masą budyniową.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
50
minut
2
godz
Czas całkowity
3
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
240
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
czekoladowe kruche ciasto
200
g
mąki
1 i 1/3 szklanki
2
łyżki
gorzkiego kakao
150
g
masła
50
g
cukru
1/4 szklanki
1
jajko
rozmiar L
budyń
2
opakowania
budyniu
waniliowego lub śmietankowego
750
ml
mleka
3
łyżki
cukru
lub do smaku
kruszonka
100
g
masła
100
g
mąki
2/3 szklanki
2
łyżki
gorzkiego kakao
płaskie
70
g
cukru
1/3 szklanki
dodatkowo
2
słoiczki
konfitury
z rabarbaru od Stovit
Instrukcja
kruche ciasto
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto - jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wylep kruchym ciastem dno foremki - wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i podpiecz przez 10 minut.
W tym czasie przygotuj budyń.
budyń
Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę zagotuj.
W odlanym mleku wymieszaj budynie i cukier.
Wlej mieszaninę do gorącego mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.
kruszonka
Zagnieć razem składniki kruszonki - tak aby była lekko sypka.
wykończenie
Na podpieczony spód wyłóż konfiturę z rabarbaru i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
Na rabarbar wyłóż budyń (może być gorący) i wyrównaj powierzchnię.
Wierzch budyniu posyp czekoladową kruszonką.
Piecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
Zaraz po upieczeniu budyń będzie wyglądał na płynny.
Po ostudzeniu budyń zgęstnieje i ciasto da się ładnie kroić.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
240
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!