Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Pyszne i zdrowe ciasto bez jajek i nabiału za to z dużą ilością malin i pyszną kruszonką!
4.86
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
306
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na wegańskie ciasto
450
g
mąki pszennej
(- 3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
(lekko czubate)
1
łyżeczka
cynamonu
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
0,5
szklanki
oleju
(może też być olej kokosowy)
1
szklanka
mleka roślinnego
(użyłam mleczko kokosowe)
1
łyżka
siemienia lnianego
(mielonego)
3-4
łyżki
wody
(do siemienia)
składniki na wegańską kruszonkę do ciasta
100
g
margaryny
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
70
g
cukru
(- 1/3 szklanki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
dodatkowo do ciasta wegańskiego
400
g
malin
(użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie ciasto
Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
1 łyżka siemienia lnianego,
3-4 łyżki wody
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
150 g cukru
Zmieszaj razem mokre składniki - olej, mleko oraz napęczniałe siemię.
0,5 szklanki oleju,
1 szklanka mleka roślinnego
Wymieszaj suche składniki z mokrymi - możesz to zrobić nawet łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
Na wierzch ciasta wyłóż maliny.
400 g malin
Jak zrobić wegańską kruszonkę do ciasta
Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.
100 g margaryny,
150 g mąki pszennej,
70 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru - ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.
Notatki
Zamiast siemienia lnianego możesz użyć pół rozgniecionego banana.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
306
kcal
Weglowodany:
41
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
ciasto wegańskie z owocami, wegańskie ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!