Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto z rabarbarem i twarogiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z masą sernikową i dużą ilością rabarbaru.
5
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
203
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z rabarbarem
375
g
mąki pszennej
(- 2,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
(rozmiar L)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
180
ml
maślanki
(w temperaturze pokojowej)
120
ml
oleju
składniki na masę twarogową
350-500
g
twarogu na serniki
(- ja miałam 350 g)
30
g
cukru
(- 3 łyżki - lub do smaku)
rabarbar do ciasta
500-600
g
rabarbaru
3-4
łyżki
cukru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i twarogiem
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
3 jajka,
150 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodawaj do ubitych jajek mąkę na zmianę z maślanką i olejem.
120 ml oleju,
180 ml maślanki
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj.
Twaróg na serniki wymieszaj z cukrem i nałóż kleksami na wierzch ciasta - delikatnie rozsmaruj.
350-500 g twarogu na serniki,
30 g cukru
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki - u mnie miały po około 5 cm długości - przemieszaj z cukrem.
500-600 g rabarbaru,
3-4 łyżki cukru
Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
203
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
ciasto rabarbarowe, ciasto z rabarbaru, proste ciasto z rabarbarem, rabarbar na cieście kruchym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!