Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto z rabarbarem i twarogiem
Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z masą sernikową i dużą ilością rabarbaru.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
203
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto
375
g
mąki
- 2,5 szklanki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
rozmiar L
150
g
cukru
- 3/4 szklanki
0,75
szklanki
maślanki
w temperaturze pokojowej
0,5
szklanki
oleju
masa twarogowa
350-500
g
twarogu na serniki
- ja miałam 350 g
30
g
cukru
- 3 łyżki - lub do smaku
rabarbar
500-600
g
rabarbaru
3-4
łyżki
cukru
Instrukcja
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
3 jajka,
150 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
375 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodawaj do ubitych jajek mąkę na zmianę z maślanką i olejem.
0,5 szklanki oleju,
0,75 szklanki maślanki
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj.
Twaróg na serniki wymieszaj z cukrem i nałóż kleksami na wierzch ciasta - delikatnie rozsmaruj.
350-500 g twarogu na serniki,
30 g cukru
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki - u mnie miały po około 5 cm długości - przemieszaj z cukrem.
500-600 g rabarbaru,
3-4 łyżki cukru
Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
203
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
ciasto rabarbarowe, ciasto z rabarbaru, proste ciasto z rabarbarem, rabarbar na cieście kruchym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!