Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto red velvet
Wypieki Beaty
Słynne amerykańskie czerwone ciasto red velvet.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
35
minut
Czas całkowity
1
godz
5
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Kalorie
402
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
ciasto red velvet
400
g
mąki
2 i 2/3 szklanki
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
110
g
masła
miękkiego
1
szklanka
oleju
200
g
cukru
1 szklanka - jeśli lubisz słodkie ciasta daj 1,5 szklanki
3
jajka
1
szklanka
maślanki
w temperaturze pokojowej
2
łyżeczki
octu
2
łyżki
czerwonego barwnika
lukier
150
g
cukru pudru
1 szklanka
2
łyżki
masła
2
łyżki
mascarpone
Instrukcja
ciasto
Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.
Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.
Wsyp mąkę na zmianę z maślanką - krótko zmiksuj, dodaj ocet.
Dodaj barwnik - najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.
Przelej ciasto do foremki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
lukier
W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.
Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Polej lukrem ciasto.
Notatki
Ciasto mimo lukru na wierzchu nie jest mocno słodkie, więc możesz dodać do niego więcej cukru.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
402
kcal
Weglowodany:
37
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
26
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!