Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Karpatka z kremem bawarskim i owocami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny torcik ptysiowy pod postacią karpatki z lekkim kremem i owocami.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
20
minut
3
godz
Czas całkowity
4
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
238
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
ciasto parzone
3
jaja
rozmiar L
150
ml
wody
75
g
masła
120
g
mąki
niepełna szklanka
krem bawarski
3
żółtka
użyłam rozmiar L
75
g
cukru
trochę ponad 1/3 szklanki
100
ml
mleka
15
g
żelatyny
3 lekko czubate łyżeczki
500
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej
dodatkowo
1
słoiczek
Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują
od Stovit
Instrukcja
ciasto parzone
W garnku podgrzej razem masło z wodą.
Gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie jednolita masa.
Odstaw ciasto do wystudzenia.
Gdy ciasto będzie już chłodne dodaj do niego po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj (jeśli masz małe jajka, to użyj 4).
Dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto mniej więcej po połowie do foremek i wyrównaj powierzchnię.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni (tryb termoobieg).
Wstaw foremki i piecz ciasto przez około 16-18 minut - aż będzie mocno wyrośnięte i rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Jeśli nie masz dwóch foremek, to najpierw upiecz jedno ciasto, wyjmij je z foremki i upiecz drugie.
krem bawarski
Żółtka zmiksuj z cukrem na gęstą, biała i puszystą masę - jak kogel mogel (część cukru możesz zastąpić cukrem waniliowym).
W tym czasie podgrzej mleko, ale go nie gotuj - ma być tylko gorące.
Wlej gorące mleko cienkim strumieniem do zmiksowanych żółtek i ciągle miksuj.
Odstaw masę do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie zmiksuj śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
Żelatynę zlej wodą (tylko tyle, aby ją zakryła) i odstaw do napęcznienia. Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna.
Dodaj do żelatyny trochę mieszaniny mleka z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do reszty mleka i wymieszaj.
Wlej powoli mleko z żółtkami do miksowanej śmietany i dokładnie zmiksuj.
Do formy z jednym płatem ptysiowym przełóż krem i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-4 godziny.
Przed podaniem nałóż na wierzch kremu słoiczek brzoskwiń z marakują od Stovit.
Przykryj drugim blatem ciasta i całość posyp cukrem pudrem.
Notatki
Możesz też wykorzystać inne owoce w żelu :)
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
238
kcal
Weglowodany:
16
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
17
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!